Rais Doran: ‘Beauty staat niet alleen voor een knappe kop’

Emmen

De 32-jarige Rais Doran uit Emmen zit in de finale van de Miss-verkiezing Beauty Queen of the Netherlands en kan die zomaar eens gaan winnen. In de populariteitspoll staat ze al bovenaan.

Door Vincent Trechsel Je hebt Curaçao negen jaar geleden achter je gelaten voor Emmen. Waarom in hemelsnaam? “Het is op Curaçao – waar haast iedereen behoorlijk streng wordt opgevoed – heel gangbaar om na je middelbare school naar Nederland of de Verenigde Staten te vertrekken om te studeren. Een keer per jaar vliegt er een vliegtuig vol studenten naar Nederland. Hier is alles voor ons geregeld. Ik was negentien en ging samen met mijn vriend.” Wat ging je hier studeren? “Bedrijfseconomie, en accountancy als vervolgopleiding. Mijn passie is hairextensions aanbrengen en daar ben ik dan ook een bedrijf in begonnen. Het is een kapperszaak en ik richt me vooral op de extensions.” En is dat de link met je deelname aan die Miss-verkiezing? “Ik ben een paar keer gevraagd door meiden die in het verleden meededen aan een Miss-verkiezing, zoals Zoë Amber Niewold. Of ik als een soort sponsor hairextensions kon aanbrengen. Op die manier blijf je in dat wereldje en ben ik zelf eens gaan kijken bij zo’n show. Ik werd daarna aangemoedigd door mijn man en enkele missen om eens mee te doen. En hoewel het me eerst niets leek, heb ik het toch gedaan.” Waarom? “Ik probeer vrouwen te inspireren. Ik vind namelijk dat wanneer je iets echt graag wil, je dat ook kunt bereiken. Iedereen heeft het in zich. Op Curaçao hechten ze trouwens heel veel waarde aan de titel Miss-verkiezing. Het is mooi om schoonheid te laten zien.” Een knappe kop hebben, scheelt een hoop. “Dat klopt, maar ik denk niet dat het woord beauty daarvoor staat. Beauty is de oerkracht uit je halen om doelen te bereiken. Uiterlijk vertoon is niet zo heel belangrijk hoor, maar het totaalplaatje wel. Zelfverzekerd overkomen noem ik een vorm van beauty.” Ben jij veel met uiterlijk bezig? “Vanuit mijn vak moet ik wel, maar dat vind ik ook leuk. Wat nog veel mooier is, is het gevoel dat ik krijg nadat een tevreden klant bij ons de salon verlaat. Dat is onbetaalbaar. Ik krijg heel vaak een kus en een knuffel van onze klanten. Het is al zo erg, dat wanneer ik dat niet krijg, denk ik dat ik mijn werk niet goed heb gedaan. Dat is een grapje hoor.” Op 9 oktober hoor jij of je hebt gewonnen. Wat moet je tijdens de finale doen? “De Missen lopen drie rondes: in vrijetijdskleding, bikini en galakostuum. Er is nog een presentatie, waarin je je aan de jury voorstelt en vertelt waarom jij vindt dat je moet winnen. Je moet jezelf presenteren en de jury overtuigen. Dat is best spannend.” Maar in de populariteitspoll sta je al bovenaan! “Klopt! Dat is hartstikke leuk. Naast de titel kan je ook Miss Popularity worden. Dat gaat via sms’en. Diegene met de meeste stemmen wint. Mensen die op mij willen stemmen, moeten ‘VOTE BEAUTY RAIS’ sms’en naar 7733.”

Auteur

Redactie