Lefier verhuurt eerste klushuurwoning

Emmen

Lefier, een van de deelnemende corporaties aan het experiment Klushuur van Platform 31, heeft de eerste klushuurwoning in Nieuw-Weerdinge verhuurd. De klushuurder, Peter Drost heeft de sleutel in ontvangst genomen en is in september gestart met klussen.

In 2014 startte Platform31 een experiment met als doel het concept Klushuur in de praktijk te brengen. Elf corporaties doen mee aan het experiment. Lefier heeft nu de eerste klushuurwoning volgens dit concept verhuurd.

Wonen

"Lefier staat voor wonen door het bieden van (keuze)vrijheid voor huurders die graag de handen uit de mouwen steken", aldus André de Vries, manager gebiedsteam. "Voor huurders is het namelijk een kans om de woning naar eigen smaak te verbouwen en in te richten. Onder de voorwaarde dat huurders zelf hun verbouwing financieren. De investering voor het opknappen van de woning verdient de huurder terug met een structurele korting op de huurprijs." Het was spannend hoe Klushuur in de praktijk zou uitpakken en wie zich daarvoor zou interesseren. Uiteindelijk meldden zich vijftien serieuze klushuurders voor een kijkdag in Nieuw-Weerdinge. Na een selectieprocedure, waarbij de kandidaten hun klusplan konden presenteren, zijn drie kandidaten overbleven. De jury van Lefier koos uiteindelijk voor het klusplan van Peter Drost. Peter en zijn vriendin Nadine stonden te trappelen om aan de slag te gaan en namen de sleutels gretig in ontvangst. In het experiment worden de praktijkervaringen van de verschillende corporaties gebruikt voor het doorontwikkelen van het concept Klushuur. In 2016 vinden diverse workshops en intervisies plaats waar kennis en ervaringen worden uitgewisseld. In 2017 vindt een evaluatie van Klushuur plaats en wordt gekeken hoe hieraan een vervolg kan worden gegeven.

Auteur

Redactie