Brugklassers kruipen achter het stuur

Emmen

De eerstejaars van het Emmer Hondsrug College letten voortaan extra goed op in het verkeer. Dat beloofden ze plechtig na hun eerste rijles, in de rijsimulator.

De elf- en twaalfjarigen kregen vooral te maken met lastige fietsers. Met losse handen of met drie man naast elkaar. Voor fietsers is dit de gewoonste zaak van de wereld. Maar nu ervoeren de paar honderd eerstejaars van het Hondsrug College de tweewielers als een levensgevaarlijke plaag. De twaalfjarige Inés Leunge: “Fietsers kunnen best gevaarlijk zijn voor auto’s, want ze letten niet echt op anderen in het verkeer, merkte ik. Daar dacht ik nooit aan. Als ik op de fiets zit wil ik echt rekening houden met de auto’s. Hoe lang ik dat ga volhouden? Dat weet ik niet maar ik ga zeker mijn best doen”, belooft ze met een glimlach.

Tevreden

Teamleider Ben den Hamer van het Hondsrug College is dik tevreden over het effect van de rijlessen. “Ze snappen nu dat een automobilist vaak het zweet in de handen heeft staan als hij weer eens een groep onvoorspelbaar slingerende fietsers tegenkomt. Hopelijk gaan ze er rekening mee houden.” Leerlingen Siebren Boelens en Martijn Speelman Peters kwamen beide zonder brokken te maken door de rijtest. Ze waren enthousiast en zouden graag vaker achter het stuur van de simulator kruipen. “Nu was het maar een paar minuten per persoon, zodat de hele klas aan de beurt kon komen. Als je het vaker en langer doet, leer je meer en blijft het ook beter hangen denk ik”, aldus Mathijs.

Auteur

Redactie