Iemkje Grootjans-de Boer: ‘Ik zou geen ander willen hebben’

Emmen

Het is feest aan de Beentepol in Emmermeer. Iemkje Grootjans-de Boer (91) en Remmelt Grootjans (87) zijn op donderdag 15 september namelijk alweer 65 jaar getrouwd.

Door Mayke Bos Remmelt werd geboren in Valthe, waar zijn ouders een slagerij hadden. Iemkje werd geboren op het schip van haar ouders, genaamd Jatrie. Het schip lag ergens ter hoogte van Klazienaveen of Emmer-Erfscheidenveen. De eerste echte ontmoeting tussen Remmelt en Iemkje vond plaats in de machinebankwerkerij waar Remmelt werkte. Iemkje werkte er ook, maar zij zat in de kartonnage. Beiden moesten ze een half uur fietsen om er te komen, dus tijdens de lunchpauze aten ze samen in de kantine.

Vonk

Remmelt leerde Iemkje kennen op het werk, maar Iemkje trof hem al eens eerder. Zijn prachtige bos met zwart haar kan ze zich nog goed herinneren. “Mijn moeder ging met haar zuster naar de bioscoop in Musselkanaal. Een film met George Formby draaide er en ze vroegen of ik mee wilde”, vertelt Iemkje. Dat wilde ze wel en onderweg zei haar tante terloops: “Ze hebben ook een neie jong, voor het plaatsen aanwijzen.” Het was Remmelt, die op dat moment helemaal geen oog had voor meisjes. Hij was operateur en draaide de films. “Dat was mijn liefhebberij. Verkering kon ik niet hebben, want ik was verbonden aan de bioscoop, daar werd ik voor betaald”, zegt Remmelt resoluut. De vonk sloeg over in de machinebankwerkerij. Toch was de verkering nog niet officieel op het moment dat Remmelt aangenomen werd bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij woonde bij het spoor en het was altijd zijn droom geweest om treinmachinist te worden. Hij vertrok naar Amsterdam, maar bleef brieven schrijven aan Iemkje. De liefde werd door haar beantwoord. “Ik hou van jou”, schreef ze onder iedere brief.

Verkering

Na twee jaar verkering en een jaar verloving is het stel getrouwd in het gemeentehuis in Stadskanaal. “Het was toen net zulk mooi weer als vandaag (het interview vond gisteren plaats, red.). Maar het waaide wel, want ik had een sluiertje om en die vloog alle kanten op”, weet Iemkje zich nog te herinneren. “We hebben een hele mooie bruiloft gehad met veel familie en vrienden. Maar de meeste familie is inmiddels overleden. We hebben onze zoon Bert en onze schoondochter Willy, dat is alles wat we hebben”, vertelt Remmelt. Toch is er geen gebrek aan belangstelling voor het echtpaar, want ze hebben veel vrienden, kennissen en fijne buren. “We hebben loperij zat hoor, we zitten niet met zijn tweetjes”, voegt Iemkje eraan toe. Omdat Remmelt bij het spoor werkte mocht het stel vrij reizen. Ze zijn vaak met de trein op vakantie geweest naar Spanje en Frankrijk. De laatste jaren gingen ze naar Benidorm, maar tegenwoordig blijven ze in de buurt. Toch zijn ze erg mobiel, want Remmelt rijdt nog overal naartoe in zijn auto. Ook fietsen en wandelen is geen probleem. “We zetten de auto vaak in Odoorn neer, om daar een uur of twee te gaan wandelen door het bos en over heide”, vertelt Remmelt. Ook Iemkje beseft maar al te goed dat ze weinig te klagen heeft met haar gezondheid en de mensen om haar heen. “We vervelen ons nooit. Ik ben zeer tevreden, ook met Remmelt. Ik zou geen ander willen hebben”, lacht ze.

Auteur

Redactie