Jos Prins: ‘Het wordt een groot spektakel’

VEENOORD

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Molen Nooitgedacht in Veenoord wordt er bij de molen op 16, 17 en 18 september de openluchtmusical ‘Op de vleugels van de wind’ gespeeld.

Door Mayke Bos Liesan Masselink-Vugteveen regisseert de musical, die geschreven is door Harm Dijkstra. Er wordt al een jaar lang geoefend met bijna honderd mensen uit drie verschillende koren, vier toneelverenigingen, leerlingen van obs de Bascule en CB de Bron, een echte baby en andere vrijwilligers. Toch weet de regisseuse precies hoe ze het wil hebben. Een week voor het eerste optreden ziet het er allemaal gestroomlijnd uit.

Toneel

Het naastgelegen autobedrijf is inmiddels niet meer zichtbaar door het decor dat er omheen is gebouwd. “Het wordt echt een groot spektakel”, vertelt Jos Prins (52) uit Schoonebeek. Ze speelt ruim 25 jaar toneel bij toneelvereniging Maskerade uit Dalerveen en dit is haar eerste musical. “Het is niet te vergelijken met een blijspel. Het is groots en meeslepend en het speelt zich helemaal af in en om de molen.” Anneke Menzen (58) uit Veenoord vertolkt één van de hoofdrollen, als huishoudster van de molenaar. Menzen speelde meer dan 25 jaar bij toneelvereniging Winivé uit Veenoord, maar ook voor haar was het spelen in een musical nieuw. “Ik wist nooit dat ik kon zingen, ik had nog nooit gezongen”, lacht ze. Toch is zij degene die het publiek de meeste kippenvelmomenten zal bezorgen, volgens Prins. “Er zitten zulke mooie liedjes bij. Het moment waarop de huishoudster wordt ontslagen, wordt er bijvoorbeeld een lied gezongen waar je echt kippenvel van krijgt”, vertelt de bevlogen speelster, terwijl ze een traantje wegpinkt.

Molenaar

Het verhaal gaat over een molenaar die er niet vriendelijker op geworden is na het overlijden van zijn vrouw. Het speelt zich af in de jaren zestig. De vereniging is nog druk op zoek naar een melkwagen uit die tijd, maar alle andere benodigdheden hebben ze inmiddels bij elkaar gescharreld. “Het is wel iets waar je goed op moet letten, want melk zat vroeger bijvoorbeeld in glazen flessen, in plaats van kartonnen pakken. Gelukkig hebben we via via veel kunnen verzamelen”, legt Menzen uit. Hoewel iedereen er klaar voor is, heeft Menzen nog één grote zorg. “Ik moet nog even wat conditie opbouwen, want ik moet al die trappen op rennen om bovenin de molen te komen. Met een headset op. Dan hijg ik als een hert en dan moet ik ook nog zingen!” Prins maakt zich er niet zo druk om en denkt dat het allemaal wel goed zal komen. “Het belangrijkste is dat we alle emotie die in de musical zit over kunnen brengen op het publiek.” Kaarten voor de musical zijn verkrijgbaar bij Primera, Blokker, J & G Doldersum in Nieuw-Amsterdam en supermarkt CoopHebels in Veenoord.

Auteur

Redactie