Dames E&O moeten meer lef tonen

Emmen

De handbaldames van E&O pakten dit weekend tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen belangrijke punten. Zonder aanvoerster Aniek Arends werd er gewonnen van Kwiek Raalte (25-23).

Door Jesper Langbroek Door de Olympische Spelen leefde het handbal in Nederland afgelopen zomer even op. Dat merkten ze ook bij E&O. Speelsters kregen berichten van mensen uit hun omgeving die nooit door hadden dat handbal zo mooi kon zijn. Het is voor de dames van E&O een stimulans om dit seizoen te presteren, al liggen er moeilijkheden op de loer.

Doelpunten

Ondanks haar jonge leeftijd is Aniek Arends (20) een van de meest ervaren speelsters van de handbalvereniging in Emmen. Ze speelt al zes seizoenen in het eerste elftal en moet de andere speelsters op sleeptouw nemen. Dat ze er tegen Kwiek Raalte niet bij was, betekende een gemis voor coach Mike van Rooden. “We hebben een kleine selectie en misten enkele ervaren krachten, maar we speelden met passie. Dat heeft ons belangrijke punten opgeleverd”, zegt hij. Van Roden begint aan zijn tweede seizoen bij E&O, waar hij vanaf 1999 ook al vijf jaar aan het roer stond bij het eerste dameselftal. Met een jonge ploeg moet hij proberen om degradatie te voorkomen. Daarbij moet de coach het vertrek van Daniek Berends en Mariël Beugels, die samen een garantie voor doelpunten waren, opvangen. “Aan hen kunnen ze de bal niet meer kwijt. Als team moeten we meer lef gaan tonen. De speelsters moeten vertrouwen krijgen in hun kwaliteiten.”

Rol

Van Roden ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor Aniek Arends. De aanvoerster regelt veel binnen en buiten het veld. “Ze is aanwezig, maar niet overdreven. Ze doet op tijd haar zegje en kan het team bij de hand pakken.” Arends is iemand die voorop gaat in de strijd. Ook nu ze niet speelt, ondersteunt ze haar team. De jonge speelsters kunnen bij haar terecht, zoals zij dat kon bij andere speelsters toen zij de overstap naar het eerste elftal maakte. Arends: “De verbinding tussen de jeugd en het eerste is belangrijk. Ik probeer mijn ervaringen daarin te delen”. Zelf mocht ze op haar dertiende voor het eerst met het eerste meetrainen. “Dat was toen extreem jong. Nu gebeurt dat vaker, maar de groep heeft ook veel talent. De opleiding van E&O zit goed in elkaar.” De druk om te presteren is hoog in het eerste elftal. E&O strijdt al vier seizoenen tegen degradatie en moet telkens bouwen aan een nieuwe ploeg. “Ons team wordt steeds jonger. Dat is lastig, maar dat mag geen excuus zijn. Wij moeten gewoon elke week presteren.”

Auteur

Redactie