Topfietser blijft streven

Dalen

Marthijs Wegdam uit Dalen kan als wielrenner in de top van de amateurs terugkijken op een geslaagd jaar. Het Nederlands kampioenschap geeft hem voldoening dus stoppen is er niet bij.

Door Jesper Langbroek In de categorie veertig jaar en ouder is Marthijs Wegdam (41) een van de beste. Tijdens het NK tijdrijden op Texel werd hij deze maand eerste. Tijdens de reguliere race op de weg in juni werd hij tweede. Een topjaar van Wegdam. Hoewel hij het liefst op de weg wint, maakt de tijdrit veel goed. “Ik wist dat ik dit jaar goede kansen maakte. Ik had me goed voorbereid met mijn nieuwe trainer Guido Vroemen, een bekende naam in het wereldje. Met hem boekte ik elke week progressie’, vertelt Wegdam over de aanloop naar de wedstrijd. De wielrenner fietste in zijn jeugd op hoog niveau en weet wat de sport inhoudt. Op het gebied van tijdrijden is hij een specialist. “Het gaat om de balans tussen kracht en aerodynamica. Op die tweestrijd oefen ik veel.”

Fietsenzaak

In het dagelijks leven houdt Wegdam zich bezig met zijn fietsenzaak ScholtingCycling in Dalen. Daar haalt hij plezier uit, maar het wedstrijdfietsen blijft het leukst. “Als ik dat een tijdje niet heb gedaan, voel ik dat ik het nodig heb. Ik noem het wel eens een verslaving. Ik train elke dag. Ik kan niet zonder.” Waar sommige fietsers op een gegeven moment een tandje terugschakelen, lukt het Wegdam niet om rustig te gaan toeren. “Ik wil graag een keer stoppen met wedstrijden. Het kost me veel tijd. Die zou ik ook in mijn gezin en de winkel kunnen steken. Het zal een keer moeten, maar ik kan nog niet zonder. Ik zal moeten afkicken.”

Abrupt

In zijn jeugd versloeg Wegdam fietsers als Erik Dekker toen hij op zijn zestiende Nederlands kampioen werd bij de ‘nieuwelingen’. Toen duidelijk werd dat hij geen prof zou worden, stopte hij op zijn twintigste abrupt met fietsen en begon hij met zijn winkel. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik iets moest bewijzen voordat ik echt zou kunnen stoppen.” Het NK op de weg winnen moet voor Wegdam zijn hoogtepunt worden. Hij werd dit jaar weer tweede, net als vorig jaar. Wegdam verloor in de sprint van de uiteindelijke winnaar. “Het scheelde echt een paar centimeter. Misschien is het beter dat ik op de weg niet gewonnen heb. Nu kan ik me richten op de volgende race.” Komend weekend fietst Wegdam het open NK, waar alleen leden van de wielerbond aan mee mogen doen. Hij hoopt op een goede dag en mikt op een plek de top vijf.

Auteur

Redactie