Muziek voor demente bewoners Treant

Odoorn

Alle bewoners en cliënten van De Paasbergen in Odoorn kunnen binnenkort met koptelefoon op het hoofd vermaakt worden met muziek. Een uitkomst, vinden ze bij De Paasbergen.

Bewoners met dementiekunnen binnenkort hun persoonlijke, favoriete muziek beluisteren. Dit geeft ze nieuwe zingeving en helpt bij het maken van verbinding met hun omgeving. De Paasbergen - onderdeel van Treant Zorggroep - neemt deel aan het internationale programma Music & Memory. Projectleider Paul Blaak legt uit waarom muziek zo belangrijk is voor deze mensen: „Door het luisteren naar watvroeger hun favoriete muziek was, komen hun eigen herinneringen vaak terug. Hun levensgeschiedenis. Ze hervinden daardoor hun identiteit. Er gebeuren wonderlijke dingen door de muziek. Mensen die in zichzelf gekeerd zijn, zijn na het luisteren van muziek soms plots weer in staat tot een gesprekje. Dat is onbetaalbaar, voor hunzelf en hun naasten.” Een werkgroep binnen De Paasbergen inventariseert per deelnemende bewoner wat vroeger hun favoriete muziek was. „Deze muziek wordt verzameld en in een daarvoor bestemde digitale bibliotheek gezet. Per bewoner wordt een afspeellijst gemaakt”, aldus Blaak. Bewoners kunnen vervolgens individueel met hulp van een iPod of iPhone en hoofdtelefoon naar muziek luisteren. „De eerste reacties zijn erg enthousiast. Mocht iemand nog oudere, ongebruikte iPods of iPhones hebben, dan houdt DePaasbergen zich van harte aanbevolen. Mensen kunnen reageren via g.p.blaak@treant.nl.”

Auteur

Redactie