Matrasreiniger Gerard Pannekoek: ‘Niemand slaapt alleen’

Emmen

Iedereen maakt iedere dag wel iets schoon. Of het nu de badkamer is, de auto of gewoon de vaat. Al het bezit kan rekenen op een schoonmaakbeurt. Behalve het matras waarop we zoveel liggen.

Door Vincent Trechsel En dat vindt Gerard Pannekoek (55) uit Emmen toch wel bijzonder. Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten las hij op een papier in zijn hotelkamer: ‘Uw matras is professioneel gereinigd’. Zo’n gek idee nog niet, oordeelde de oud-supermarktmanager, en hij begon zich terugi in Nederland in te lezen of dat hier ook gebeurt. Tot zijn verbazing was dat minimaal en reinigt hij nu –met zijn eigen onderneming Schone Slaapster – sinds een paar weken de matrassen van de mensen. Ik heb nog nooit mijn matras laten reinigen. Ben ik er inmiddels slecht aan toe? “Dat heeft bijna niemand, maar daar kan je wel lichte klachten aan overhouden als een natte snotneus, eczeem, bultjes op de huid en tranende ogen. Je weet niet waar het vandaan komt, maar ik bleek er zelf ook gevoelig voor.” Is een snotneus dan zo erg? “Nee, want na één keer je neus snuiten is dat opgelost, maar sommige mensen zijn zwaar allergisch. Die hebben wel baat bij een schoon matras.”Wat haalt u allemaal uit een matras aan afval?“Huisstofmijt en de uitwerpselen daarvan. Hele kleine diertjes – die je met je blote oog niet kan zien. Het diertje zelf kan geen kwaad, maar diens poep is de boosdoener.” Lekker verhaal. Waarom zitten die beestjes in mijn matras? “Huisstofmijt heeft huidschilfers op het menu staan. Dat vinden ze heerlijk. Ieder mens verliest dagelijks heel veel huidschilfers, ook ’s nachts. Die verdwijnen in je matras. Daar komt bij dat het beestje goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. En omdat slapende mensen zo’n 0,3 liter water zweten en een lichaamstemperatuur van 37,5 graden hebben, zijn dat ideale leefomstandigheden.” Over hoeveel huisstofmijten hebben we het dan? “Na één jaar gemiddeld zo’n twee miljoen per matras. Nee, niemand slaapt alleen!” Op welke manier krijgt u een matras schoon? “Eerst worden alle beestjes, uitwerpselen en huidschilfers losgetrild en verpulverd. Met een krachtig zuigsysteem verdwijnen alle overblijfselen in een filter. Het apparaat is uitgerust met een UVC-lamp die ook wordt gebruikt om operatiekamers te desinfecteren en alle eencellige organismen in het matras doodt. Omdat het een droge reinigingsmethode betreft, kan het matras na enkele minuten alweer beslapen worden. De laatste stap in het reinigingsproces is een speciale, niet chemische antibacteriële spray waarmee het matras behandeld wordt. Uiteraard hoeven de mensen niet met hun matras op de rug langs te komen. De reinigingsdienst vindt aan huis plaats.” En waarom is dit werk leuk? “Ik vind het leuk om te ondernemen en het is mooi om mensen te helpen, want dat doe je echt. Klanten zijn in het begin vaak wat sceptisch en daarom voer ik eerst altijd een gratis testreiniging uit, om te laten zien wat ik na een minuutje al uit een matras haal. Dat heeft tot nu toe iedereen overgehaald.” En de mensen met een waterbed komen ongeschonden uit de strijd? “Nee, die mensen drijven niet direct op het water hè. Daar zit een zachte toplaag overheen en daar zitten die beestjes ook.”

Auteur

Redactie