Hoog percentage Coevorder kinderen met overgewicht

Coevorden

Kinderen met overgewicht en hun ouders kunnen vanaf 24 oktober meedoen met de cursus Cool 2B Fit. Dit programma moet ervoor zorgen de kinderen een gezondere leefstijl ontwikkelen.

Door Mayke Bos Fysiotherapeutes Sandra Wiers (22) uit Dalerveen en Marloes Hagel (22) uit Coevorden starten vanaf 24 oktober met het programma Cool 2B Fit; een cursus voor kinderen van acht tot dertien jaar met overgewicht. Een half jaar lang werken zij samen met een groep kinderen aan een gezond gewicht en een gezonde leefstijl. Bovendien heeft het programma als doel om het zelfbeeld van kinderen met overgewicht te verbeteren en om ze enthousiast te maken voor bewegen. De kinderen worden een half jaar lang begeleid door een diëtiste, een kinderpsychologe, een sportinstructrice en een fysiotherapeute.

Leefstijl

“Dit programma wordt al gebruikt in verschillende plaatsen in Nederland, maar hier in de buurt was het nog niet. Terwijl het juist hier zoveel kan betekenen voor veel kinderen”, vertelt Wiers. Het duo weet waar ze het over hebben, want zowel hun profielwerkstuk op de middelbare school als hun afstudeerscriptie richtten zich op kinderen met overgewicht. Zij vroegen gegevens op van overgewicht bij kinderen en schrokken van het hoge percentage in Coevorden, vergeleken met andere gemeenten. “Hoewel vooral de kinderen flink aan de slag gaan om een gezonder gewicht en een betere leefstijl te bereiken, ligt de focus ook op de ouders. Om de twee weken vindt er een gesprek plaats tussen de ouders en de diëtiste, want ouders hebben vaak ongemerkt een groot aandeel in het overgewicht van hun kind”, legt Wiers uit. Na de zes maanden durende cursus worden de kinderen nog een jaar lang gevolgd en gecoacht om het succes van de cursus te garanderen.

Kinderen

De vinden plaats in sportaccommodatie de Swaneburg. Eerst twee uur in de week, maar later nog slechts één uur in de week. Het succes van de cursus zit hem volgens het duo in de gemeenschappelijke factor tussen de kinderen. “Deze kinderen hebben hetzelfde probleem en hetzelfde doel. Daardoor verdwijnt schaamte en ontstaat er enthousiasme voor het samen bewegen”, legt Hagel uit. Bovendien komen er zoveel mogelijk vormen van sport aan bod in de cursus, waardoor het kind een weloverwogen keuze kan maken voor de sport waar ze het meeste plezier aan beleven en zich kunnen aansluiten bij een sportvereniging. Voor meer informatie of aanmelding kunnen belangstellenden terecht op www.cool2bfit.nl. De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente en is aangesloten bij verenigingen die aangemeld zijn voor de Doe-Mee-Pas.

Auteur

Redactie