Dorina Hadders: ‘In gemeente Emmen is één op zes laaggeletterd’

Emmen

Deze week is het de Week van de Alfabetisering. Door heel Nederland wordt het onderwerp laaggeletterdheid via inspirerende activiteiten aan de man gebracht. Zo ook in Emmen.

Door Vincent Trechsel Vandaag – dinsdag 6 september – wordt er in Bibliotheek Emmen samen met organisator Lions The Broken Circle en de Stichting Lezen & Schrijven een minisymposium gehouden over laaggeletterdheid in Emmen. Het symposium – dat om 17.00 uur begint en tot 20.00 uur duurt – wordt geleid door Eric van Oosterhout, voorzitter van de Stichting ‘Geletterd Drenthe’ en burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. Wethouder Bouke Durk Wilms is ook aanwezig.

Provincie

Die avond in de bieb wordt onder meer de jaarlijkse Taalheldenprijs uitgereikt, die in 2014 het levenslicht zag, nadat prinses Laurentien na tien jaar als voorzitter van de stichting vertrok. De prijs gaat uit naar mensen die zich extra hebben ingezet om laaggeletterdheid in hun provincie te voorkomen en te verminderen. Komt laaggeletterdheid dan voor in Zuidoost Drenthe? Dorina Hadders, projectleider van de provincie Drenthe namens de Stichting Lezen & Schrijven, zegt van wel. Van de mensen tussen de achttien en 65 jaar in Nederland is twaalf procent laaggeletterd. In de gemeente Emmen ligt dat percentage boven de zestien procent. “Dat komt neer op één op zes. Dat zijn mensen die moeite hebben met schrijven, lezen, rekenen of digitale vaardigheden.”, vertelt Hadders. “Hoe dat percentage hier hoger kan zijn? Dat is een altijd een combinatie van factoren. Een voorbeeld: de ouderen van nu moesten vroeger vooral in het veen werken. School kwam op het tweede plan. Ze hebben taal en rekenen niet of in mindere mate geleerd. Die mensen krijgen óók kinderen die naar verwachting óók moeite hebben met bijvoorbeeld lezen en schrijven.” Sinds april dit jaar zijn er daarom in de gemeente Emmen twee zogenoemde taalpunten te vinden – Bibliotheek Emmen en Bibliotheek Klazienaveen – waar mensen terecht kunnen met al hun vragen om een achterstand in het lezen, schrijven of rekenen weg te werken. Het taalpunt is een samenwerking tussen de gemeente Emmen, Bibliotheek Emmen, EMCO-groep, Welzijngroep Sedna en het Drenthe College. Hadders: “Dat mensen zich bij een taalpunt melden is een mooie eerste stap en ook vaak de grootste drempel. Bij de deelnemers heerst toch een gevoel van schaamte en verzwijgen daarom vaak dat ze niet kunnen lezen of schrijven.”

Taalpunten

Vanuit de taalpunten worden deelnemers gekoppeld aan opgeleide taalvrijwilligers. In de praktijk betekent dat een één op één begeleiding of één vrijwilliger op een klein groepje, die ‘op maat met iemand aan de slag gaat’. “Dat betekent dat taal het middel is om aan een ander doel te kunnen werken. Houdt iemand van tuinieren, dan pakt de vrijwilliger er boeken bij over tuinieren of bezoekt hij met die persoon een tuincentrum. In het interessegebied wordt de kennis en kunde van taal vergroot.” Het probleem waar Hadders tegen aanloopt is dat laaggeletterdheid nog veelal als taboe wordt gezien. Volgens haar vindt dit probleem vooral plaats onder autochtone mensen. Mensen die zich in bewoording goed kunnen uiten, maar het lastig vinden ervoor uit te komen dat ze niet kunnen lezen of schrijven. “De mensen denken vaak dat ze als dom worden beschouwd en zwijgen liever. Dat is ook iets wat onze taalambassadeurs – de groep die zijn eigen problemen met lezen en schrijven heeft overwonnen – beamen. Deze mensen konden bijvoorbeeld geen boekjes voorlezen aan hun kinderen, maar willen dolgraag ‘op herkansing’ bij hun kleinkinderen. Dat is prachtig om te zien.”

Auteur

Redactie