‘Vliegende deur’ boven het Bargerveen

Zwartemeer

Vorige week liet Bert Ooms uit Emmen ons een schitterende foto zien van een ijsvogel. Na publicatie in de krant trok hij weer naar het Bargerveen, nabij Zwartemeer, en spotte weer een bijzondere vogelsoort: de zeearend.

“Met zijn vierkante brede vleugels en een spanwijdte van twee-en-een-halve meter wordt de zeearend ook wel ‘vliegende deur’ genoemd”, weet Ooms. “Vorige week zag ik dit nog jonge dier - dat zie je aan de donkere rand langs de staart - over me heen vliegen, terwijl ik op weg was naar de kijkhut aan de noordkant van het Bargerveen." Hij vervolgt: "Na een paar rondjes thermieken om hoogte te winnen, daalde hij in een lange glijvlucht recht over me heen in de richting van Zwartemeer en kon ik die indrukwekkende deur in z’n volle omvang vastleggen. Even later zag ik aan de overkant van de plas een groot tumult van opvliegende ganzen; kennelijk had de zeearend daar toegeslagen.” Met enige regelmaat wordt er de laatste jaren een zeearend waargenomen in het Bargerveen en de hoop is - zeker bij liefhebbers als Ooms - dat er zich uiteindelijk een paartje gaat vestigen om te broeden. “Wat mij betreft van harte welkom, zo’n familie vliegende deuren.”

Auteur

Redactie