Gees: ijs van Talenti in andere handen

Gees

In Gees is een wisseling van de wacht aanstaande. Martin en Hanneke van der Wansem nemen op 30 oktober afscheid van hun koffie- en ijssalon Talenti.

Door Kristian Elders Hun jonge opvolgers staan al in de startblokken. Willem-Jan Hegen (26) en Gerlinde Bosman (24) uit Gees gaan verder met Talenti, maar wel op een andere locatie in het esdorp. Aan de linkerkant bij de entree van Gees op het adres Dorpsstraat 1, bij het melkveebedrijf van Willem-Jan en zijn vader Gerard. Wilem-Jan en Gerlinde wonen er samen. In de praktijk richt Bosman - zij woonde voorheen in Gramsbergen en later in De Krim - zich veelal op de nieuwe uitdaging, maar eerst meer over de huidige eigenaren. “We hebben Talenti straks in totaal zeventien jaar onder onze hoede gehad”, vertellen Martin (72) en Hanneke (60). “Een ijssalon was er destijds niet in de buurt.” Hanneke weet het nog goed. “Ik ging als klein meisje met mijn vader op de fiets een ijsje halen. Dat vergat ik nooit en mede daarom leek het me leuk om met dit bedrijf te beginnen.”

Iets kouds

Martin was in een grijs verleden banketbakker en Hanneke was werkzaam in de zorg. Zij vindt het heerlijk om met mensen om te gaan. Martin: “Ik heb eigenlijk dezelfde functie als een kok. Je voegt alles samen om iets lekker te maken, maar het verschil is dat de kok het gas hoog zet. Ik maak iets kouds en daar word ik blij van.” Het stel weet nog goed dat Martin in de begintijd ook ‘s nachts werkzaam was. “Al die tijd wist ik waarvoor ik het deed, want er kwamen steeds meer mensen langs. We kijken straks terug op zeventien mooie en succesvolle jaren.” Na jaren van hard werken is het mooi geweest voor de ondernemers uit Gees. De pogingen tot verkoop van de zaak kwamen eind vorig jaar in een stroomversnelling. Gerard Hegen - de melkleverancier van Talenti - raakte serieus in gesprek met Martin en Hanneke. Uiteindelijk slaagde de verkoop tot blijdschap van Martin, Hanneke en de familie Hegen. “Het zou doodzonde zijn wanneer Talenti was gestopt als bedrijf”, zegt Martin. “Dat zou kennis- en kapitaalvernietiging geweest zijn, maar nu gaat alles door. Het dorp is gelukkig en wij zijn gelukkig.”

Uitstraling

Op de nieuwe locatie gaat Talenti op 25 maart 2017 - onder dezelfde naam - open voor bezoekers. Dat weet Gerlinde Bosman - zij is nu bloemiste - te vertellen. “We willen de uitstraling van Talenti in ere houden. Er worden onder meer een tuinterras en speelweide aangelegd en het geheel wordt groter en ruimer dan op de huidige locatie. De ruimte bij ons binnen is ook groter dan hoe de situatie nu is bij Martin en Hanneke.” Willem-Jan: “Mijn ouders en ik springen bij en Gerlinde wordt geholpen door medewerksters.” Wel hoopt Martin nog eens ijs te draaien in het nieuwe onderkomen van Talenti. “Ik ga mijn vak zeker missen, maar het mooiste is dat ons volwassen kindje blijft leven.” Gerlinde is al vaak te vinden bij Talenti en leert er de fijne kneepjes van het vak. “IJs heeft iets magisch”, zeggen leermeester Martin en de nieuwe eigenaresse Gerlinde in koor. “Ik wil zeker niet gezien worden als ‘de nieuwe baas’.” Hanneke knikt goedkeurend: “Een hond heeft een baas.”

Auteur

Redactie