Dat ‘snotachtige beest’ blijkt een onschuldig mosdiertje | Spreekbuis

Emmen

Het was Emmenaar Jan Derks die zich vorige week in deze krant afvroeg wat toch dat ‘snotachtige beest’ was dat hij vanuit zijn tuin in de Kleine Rietplas in Emmen zag drijven. Was het een plant, een dier? Moest Derks zich zorgen maken of kon hij het gewoon laten zitten.

De ZuidOosthoeker heeft veel reacties gehad op ons verzoek Jan Derks gerust te stellen. Wat blijkt nou: die snotachtige kwal is helemaal niet gevaarlijk. Het is een dier, dat wel. Of een heleboel diertjes eigenlijk. We schijnen de brij ‘zoetwatermosdiertjes’ (Pectinatella magnificate) te noemen en Derks was getuige van een complete kolonie. De piepkleine diertjes doen geen vlieg kwaad - dat mochten ze willen - en filteren nog veel kleinere algjes uit het water met hun ieniemienie tentakeltjes. Als je het zo zegt, heeft het ook nog wel wat schattigs. Je kunt de opeengehoopte mosdiertjes het beste met rust laten. Ze zijn niet gevaarlijk, zeer beslist niet giftig en eten dus geen mensen, mocht u dat gedacht hebben. Een kolonie mosdiertjes kan trouwens een diameter van zo’n twee meter bereiken. Overigens sterft het mosdiertje wanneer de watertemperatuur daalt tot een graad of zestien.

Auteur

Redactie