Romy Luttmer: 'Ik ben overal zenuwachtig voor'

Coevorden

Tot haar eigen grote verbazing werd Romy Luttmer (17) uit Coevorden tot handelsMISS 2016 gekroond. “Dat had ik echt nooit verwacht”, lacht de stralende brunette.

Door Mayke Bos Tijdens voorgaande edities in haar woonplaats had ze vriendinnen aangemoedigd, in de stille hoop ook zelf eens op dat podium te staan. “Ik wilde mezelf niet opgeven, maar toen ik solliciteerde bij Coop Compact Oldengarm werd ik ook meteen gevraagd of ik voor hen mee wilde doen aan de HandelsMISSie. Dat wilde ik heel graag”, vertelt de tiener. Vanaf dat moment was het trainen, trainen en nog eens trainen. Vooral de tweede ronde - de dansronde - kostte veel tijd om in te studeren. Toch was het vooral het praten door de microfoon, waar Luttmer erg tegenop zag. “Ik dans bij TVC, dus dat was wel mijn ding, maar het is echt een eng idee dat iedereen die daar zit je kan horen praten”, vertelt ze. De eerste twee maanden zag ze om die reden telkens erg op tegen de trainingen, maar gaandeweg begon ze eraan te wennen en kreeg ze meer zelfvertrouwen.

De lat

De nieuwe handelsMISS omschrijft zichzelf als serieus en verstandig. Volgens haar moeder legt ze de lat altijd erg hoog voor zichzelf. Romy knikt. “Ik ben altijd óveral zenuwachtig voor”, beaamt ze. Voordat de handelsMISSie begon stond ze naar eigen zeggen haast te hyperventileren, maar toen ze er eenmaal stond vielen de zenuwen weg en genoot ze er ontzettend van. “Ik heb me de afgelopen tijd wel vaker afgevraagd waarom ik mee deed en ik heb er zelfs even spijt van gehad, maar achteraf was het een erg leuke ervaring, die ik niet had willen missen”, lacht ze. Elke kandidaat hield een actie voor het goede doel. Luttmer koos voor de voedselbank, omdat ze dat goed vindt passen bij de genoemde supermarkt. “We hadden een kraam met koffie, thee, erwtensoep en rookworst. Mensen konden dit kopen en doneren aan de voedselbank. Ik stond zelf achter de kraam om mensen uit te leggen waarom we dit deden”, vertelt ze.

Opleiding

Het streven - oog voor voedsel en hart voor mensen - sluit bovendien goed aan bij haar opleiding tot verpleegkundige. Ze zit nu in het tweede jaar en weet al precies welke kant ze op wil. “Ik wil gipsverbandmeester worden, dat lijkt me heel erg leuk. Ik zag dat vroeger soms op televisie en vond dat altijd erg interessant.” Op het gebied van missverkiezingen of modellenwerk heeft ze geen ambities. “Het was een erg mooie ervaring, maar vooral ook een hele overwinning op mezelf.”

Auteur

Redactie