Stichting Maandeeq maakt zich sterk voor integratie

Emmen

Een aantal maanden geleden namen Ugbaad Kilinnci, Ahmed Farah en Hassan Mahamed uit Emmen het initiatief om de Stichting Maandeeq op te richten. Zij zijn geboren in Somaliland. Het drietal woont echter al jaren in Emmen.

Door Marc Slagter “Als stichting willen we ons sterk maken voor twee belangrijke dingen. We willen meer erkenning kweken in Nederland voor Somaliland. Ook willen we ons sterk maken voor de integratie van de Somalische gemeenschap en andere gemeenschappen en culturen, want integratie begint in je eigen omgeving”, aldus voorzitter van de stichting Ugbaad Kilinnci. “Somaliland heeft zich zonder enige internationale hulp tot een democratie ontwikkeld. Het overtrof andere Afrikaanse landen, die de onafhankelijkheid al tientallen jaren geleden hebben gekregen. De straten in Somaliland zijn relatief veilig, piraterij is ongewoon en van terreur is geen sprake. Toch merken we dat er internationaal nog steeds niet de erkenning is voor ons vaderland. Daarom streven wij als Stichting Maandeeq naar internationale erkenning voor Somaliland.”

Suikerfeest

Half juli vierde de stichting het Suikerfeest. “Naast de erkenning voor ons land en onze cultuur willen we ook de integratie van en met andere culturen bevorderen. Met het Suikerfeest hebben we geprobeerd die verschillende culturen samen te brengen. In contact komen met elkaar”, aldus Kilinnci, die samen met haar familie in 1989 naar Nederland vluchtte. De nu 29-jarige Ugbaad was slechts acht maanden oud toen ze met haar familie in Nederland aankwam. “Wij werden opgevangen in het Friese Wolvega. Ik was zelf nog te klein om me dat te herinneren, maar van mijn moeder weet ik dat zij het heel prettig vond dat zij in die tijd door Nederlandse mensen heel goed werd opgevangen. Het gaf haar een gevoel van welkom zijn. Zij heeft nog steeds een bijzondere vriendschap met die mensen!” Het leggen van contact is volgens Kilinnci dan ook essentieel voor een goede integratie. “Dat geldt voor het leggen van contact van beide kanten, hoor! Niet alleen voor de mensen die vanuit een ander land in Nederland komen wonen. Ik merk het zelf ook nog wel eens dat mensen soms verrast reageren op mij. Dan zie je dus toch nog wel dat het regelmatig voorkomt dat mensen op basis van mijn uiterlijk een bepaalde verwachting hebben. Dat ik bijvoorbeeld geen Nederlands spreek. Totdat ik mijn mond open doe en ze merken dat ze heel makkelijk contact met mij kunnen hebben. Wij willen ons inzetten om deze vooroordelen kwijt te raken.”

Voorlichtingsbijeenkomsten

De komende periode richt de stichting zich op het werven van fondsen. “Wij willen graag verschillende voorlichtingsbijeenkomsten organiseren over verschillende onderwerpen. Zo willen we bijvoorbeeld een bijeenkomst organiseren over meisjesbesnijdenis, samen met de GGD”, laat de Emmense weten, die in het dagelijkse leven werkzaam is als junior teamleider integratie bij Vluchtelingenwerk. Naast voorlichtingsbijeenkomsten gaat de stichting ook andere activiteiten organiseren. “Zo willen we kook- en naailessen organiseren voor vrouwen die net als ons naar Nederland gekomen zijn en nog een taalachterstand hebben. Daarvoor willen we ook Nederlandse vrouwen uitnodigen. Door die activiteiten met de verschillende culturen samen te doen, gaat de integratie een stuk sneller en beter. Voor mannen denken we er aan om sportactiviteiten te gaan organiseren.”

Facebook-pagina

“Als er mensen zijn die meer willen weten over de Stichting Mandeeq, dan kunnen ze terecht op onze Facebook-pagina. Daar vinden ze de laatste berichten over onze activiteiten.”

Auteur

Redactie