Hester Bischot: 'Zonder goed paard geen goede ruiter'

Dalen

Met twee titels bewees Hester Bischot op het recente Europees kampioenschap dressuur dat zij en haar paarden over een flinke dosis kwaliteit beschikken. De dressuuramazone uit Dalen is trots op de eigen prestaties en die van haar paarden.

Door Jesper Langbroek Vooraf was het lastig voor Hester Bischot (27) om haar kansen op het toernooi in het Duitse Neu-Anspach in te schatten. Nederland levert over het algemeen goede deelnemers voor dressuurwedstrijden, maar dit toernooi was specifiek voor het Portugese paardenras Lusitano en er deden een aantal nieuwe landen mee. Dat zorgde bij Bischot en haar paarden voor wat spanning. “Het blijven levende wezens”, geeft de amazone aan. “Mijn paard Digital, waarmee ik de middentour reed, is nog niet heel ervaren. Het was zijn eerste grote optreden en ik voelde dat er een bommetje onder me zat. Tijdens het inrijden heb ik geprobeerd hem te laten ontspannen. In de wedstrijdring met muziek en de toeschouwers kwam de spanning weer terug, maar uiteindelijk heeft Digital het heel goed gedaan. Ik heb kunnen rijden hoe ik wilde rijden.” In de zware tour - een hogere klasse dan de middentour - reed Bischot met Trovador da Raposa: een meer ervaren paard. Het Portugese paardenras Lusitano bevalt Bischot goed. Sinds vier jaar werkt ze samen met de Portugese trainer Bruno Rodrigues da Silva, die ze bij een clinic leerde kennen. Nadat ze zijn stal bezocht, raakte ze onder de indruk van het ras. “De paarden zijn iets kleiner. Dat is handig omdat ik zelf ook niet zo groot ben. Verder zijn ze sierlijk om te zien en geschikt voor de oefeningen die ik wil rijden.”

Systeem

Aan een geslaagde dressuuroefening gaan jaren van training vooraf. Voor de ruiter en het paard. Er zit een systeem in dat begint bij de basis en dat uitbreidt naarmate de paarden ouder worden. “Dat is per paard verschillend. Ik ben erg blij met de goede paarden die ik tot mijn beschikking heb. De ervaring die je met het paard hebt is vaak doorslaggevend. De ruiter moet het paard vertellen wat hij moet doen, maar de ruiter moet weten wat hij doet. Als twee goede ruiters tegen elkaar rijden, kan het paard het verschil maken. Zonder een goed paard heb je ook geen goede ruiter.” Drenthe kent volgens Bischot een gemeenschap van goede ruiters. De uit Zeewolde afkomstige Europees kampioen - die op haar zevende voor het eerst op een pony reed - bezit haar eigen stal genaamd Vreedenburgh met dertig paarden in Dalen. Naast de wedstrijden die ze zelf rijdt, geeft ze hier onder meer opleidingen aan paarden en clinics aan dressuuramazones.

Auteur

Redactie