Rik Assen: 'Vrijwilligers deden het voortreffelijk'

Schoonoord

Mariella Berkepies, Marieke Berkepies en Krista Bouwknegt zijn blij met de gloednieuwe natuurspeeltuin in Schoonoord. Onder meer hun kinderen uit de nieuwbouwbuurt kunnen er spelen.

Door Kristian Elders Op de plaats van de speeltuin was voorheen een crossbaan te vinden. Die baan leverde volgens Bouwknegt onveilige situaties op in het verkeer. De speeltuin vlakbij de Alle Boelensstraat kwam er niet zomaar in Schoonoord. De vrouwen kregen voor de realisatie van het geheel in november vorig jaar subsidie uit het stimuleringsfonds van de gemeente Coevorden en ook de Rabobank deed een duit in het zakje, maar bij de uitvoering van de plannen kwam het op vrijwilligers aan. Aanvankelijk was het de bedoeling om een gewone speeltuin aan te leggen, maar de natuurspeeltuin bleek financieel gezien praktischer om te realiseren en ook gezien de regelgeving was de natuurspeeltuin een betere optie. Naast vrijwilligers hadden Mariella, Marieke en Krista ‘een denker’ nodig. Dat werd Rik Assen, die werkt voor de Fixet in Schoonoord. Assen werkte voorheen als projectmanager in de bouw, heeft de kennis in huis om een tekening te maken voor de aanleg en woonde vroeger in Schoonoord naast een van de initiatiefnemers. De inwoner van Groningen woonde een aantal vergaderingen bij en maakte eind vorig jaar belangeloos een schets van de natuurspeeltuin. Verder zocht Assen ook uit welke materialen konden worden gebruikt. “Ik tekende zeven speeltoestellen in ”, vertelt Assen tijdens een gesprek in de speeltuin. “Gelukkig ging de gemeente akkoord. Nu ligt er een crossbaan om ‘achtjes’ op te rijden. Verder zien we een hindernisbaan en een glijbaan, maar ook twee tunnels, een omgevallen boom als evenwichtsbalk en kinderen kunnen hier schommelen.”

Razendsnel

De aanleg van de speeltuin startte begin juni en het is dus allemaal razendsnel gegaan. Assen: “Telkens werkten zeven tot acht mensen van zeven tot tien uur ‘s avonds aan de speeltuin. Er zijn daarnaast wel drie vrachtwagens vol met zand naar de speeltuin gereden. De vrijwilligers hebben het voortreffelijk gedaan! Alles was medio juli klaar.” Speeltuinvereniging De Klimboom - waar de natuurspeeltuin onder valt - kan terugvallen op donateurs en er is een potje met geld beschikbaar voor onderhoud. “Omwonenden houden de speeltuin in de gaten. De gazon- en bosmaaier worden ingezet om alles netjes te houden. Deze speeltuin is erg nuttig voor het dorp en erg belangrijk voor de kinderen. Zoveel speelgelegenheden zijn er verder niet in Schoonoord en juist in deze buurt wonen veel kinderen.” Meer: www.facebook.com/speeltuindeklimboom.

Auteur

Redactie