Femke Paulis: 'We doen het als team'

Dalen

Terwijl haar zus Ilse in Rio Olympisch roeigoud veroverde in de lichte dubbeltwee, had de 16-jarige Femke Paulis uit Dalen haar focus gericht op een andere belangrijke wedstrijd. Eind augustus wordt in Rotterdam het wereldkampioenschap roeien voor junioren gehouden. Afgelopen weekend trainde de nationale selectie dames acht bij roeivereniging Salland in Gramsbergen.

Door Marc Slagter Natuurlijk zijn alle ogen toch wat gericht op Femke, die al evenveel roeitalent heeft als haar oudere zussen Ilse en Bente. “Het gaat niet alleen om mijn prestatie, want we doen het als team”, laat Femke direct weten. Samen met Mick Jonkers, Fenna Verberne, Ilse Feenstra, Susan Temming, Tommie de Rooij, Willemijn van Olderen, Celine den Bremer en Jip Swildens als stuurvrouw vormt ze de dames acht, die op het WK een gooi naar de prijzen gaat doen. Hoofdcoach Karin Zimmermann uit De Krim heeft goede hoop op een knappe prestatie. “De dames acht heeft in juli deelgenomen aan het EK in Trakai, Litouwen. Daar wonnen ze de B-finale en eindigden ze uiteindelijk als zevende. Voor het WK in Rotterdam koersen we op de A-finale, waar we hopelijk voor de medailles kunnen strijden. Het deelnemersveld is dit jaar sterker dan voorgaande jaren. Het aantal tegenstanders is groter, dus dat is absoluut een uitdaging!”

Intensief programma

Als voorbereiding op het WK is een strak en intensief programma uitgestippeld. Zimmermann: “Vanaf 23 juni heb ik deze WK-ploeg onder mijn hoede gekregen. Na het EK zijn we gaan trainen op de Bosbaan in Amsterdam. We trainen elf keer per week, waarvan drie keer per week krachttraining en acht boottrainingen. De ene dag trainen we een keer in de boot, de andere dag twee keer. Alles gaat volgens een strak schema. Vanaf 18 juli zijn we non-stop via dit schema aan het trainen geweest.” Vorige week waren deze nationale roeitalenten dagelijks te vinden op het water vlakbij Coevorden. Roeivereniging Salland in Gramsbergen vormde de ideale uitvalsbasis. “Voor mij als hoofdcoach is het vanwege mijn woonplaats een thuisbasis. Dat geldt ook voor Femke - die in Dalen woont - maar in deze omgeving hebben we ook prachtig roeiwater, waar we goed lange afstanden kunnen varen. Een groot voordeel van deze omgeving is dat het, in vergelijking met Amsterdam, een stuk rustiger is. Veel meiden uit de selectie wonen in de omgeving van Amsterdam. Dan is deze trainingsomgeving natuurlijk perfect, weg uit de drukte! Voor de groep is het ook goed, want die trainen niet alleen samen deze dagen. Ze rusten, koken en logeren ook samen. Dat versterkt het ploeggevoel ook enorm.”

Een brok ervaring

Karin Zimmermann loopt al lang mee in de roeiwereld. In 1977 begon ze zelf met roeien en in 1981 won ze zilver met de vier met stuurvrouw op het WK onder de 23 in Italië. “Vanaf 1983 ben ik als coach actief en via een aantal omzwervingen kwam ik uiteindelijk in 2003 bij roeivereniging Salland terecht. We waren net verhuisd naar De Krim. In Gramsbergen werd ik toen hoofdcoach, waar ik onder meer Ilse Paulis zes jaar lang lang gecoacht heb. De familie Paulis is dus een echte roeifamilie!”

Auteur

Redactie