Dalenaar Ab Strijk 'koning van de honing'

Dalen

De jaarlijkse markt van Melk en Honing is recent gehouden op de Zuidlaarder brink. Deze markt voor en over bijen wordt jaarlijks georganiseerd door de bijenvereniging van Zuidlaren en is voor de 32e keer gehouden. Met ruim honderd kramen is het de grootste landelijke bekende markt in zijn soort.

Vast onderdeel van de markt is de keuring van honing en andere bijenproducten door de erkende keurmeesters van het Bijkersgilde. Landelijk wordt voor het algemeen kampioenschap en lokaal voor het Drents kampioenschap gestreden. Ondanks een grote toename van het aantal imkers de laatste jaren, was het aantal deelnemers aan de keuring dit jaar lager dan voorgaande jaren. Waarschijnlijk te wijten aan de slechte honingoogst als gevolg van het matige weer. De twee beste inzendingen per deelnemer tellen mee voor het kampioenschap. De hoogste score is tien punten.

Kampioen

Algemeen kampioen werd Ab Strijk uit Dalen met tien punten voor zowel zijn vloeibare voorjaarshoning als voor zijn koolzaad crèmehoning. Klaas Brinkman uit Anloo behaalde de tweede plaats en Harm Assies uit Zuidlaren werd derde. Als uitslag voor het Drents kampioenschap kon dezelfde volgorde worden aangehouden als bij het algemeen kampioenschap, omdat de prijswinnaars allen uit Drenthe komen. Naast de honingkeuring konden op de markt diverse soorten honing door het publiek worden geproefd en zij konden hierbij hun favoriete honing aangeven. Dat werd zevenhonderd keer gedaan. Als lekkerste honing van de markt kwam de voorjaarshoning van Harm Assies uit Zuidlaren uit de bus. De honing van Denhard van Smid uit Hilversum eindigde als tweede. De koolzaad crèmehoning van Ab Strijk uit Dalen scoorde eveneens weer uitstekend.

Auteur

Redactie