Han Vegter: 'Erica is het tweede Volendam'

Erica

Op zaterdag 10 september vindt de derde editie van het Festerica Festival plaats. Rockbands uit Erica en omgeving vullen de avond, die wordt afgesloten door de populaire coverband ACinDC. Op de sfeervolle locatie achter de manege, nabij de Veenschapswijk, gaat het alweer voor de derde keer los.

Door Mayke Bos “Festerica is de tegenhanger van alle geheime zender-feestjes die er al wel waren in Erica. Die zijn heel gezellig, maar het is niet onze favoriete muziek”, vertelt één van de veertien organisatoren Jasper van der Kolk (24) uit Erica. Tijdens het feest ter ere van 150 jaar Erica - drie jaar geleden - kwam zijn vriendengroep erachter dat ook rock in de smaak valt in Erica. “Jasper en ik spelen zelf in een band - Greenhouse - dus dat was er al één, maar er zijn in de omgeving nog veel meer goede rockbands die veel te weinig podium krijgen om te laten zien wat ze kunnen”, vertelt Elwin Maatje (24) uit Erica. Vorig jaar kregen ze maar liefst 67 aanmeldingen van bands uit heel Nederland. Toch blijft Festerica voornamelijk een podium voor rockmuziek uit Erica en omstreken. “Bands die de voorgaande jaren op het podium stonden willen er dit jaar weer staan, maar het aanbod is zo groot dat we ervoor kozen om steeds weer nieuwe bands een kans te geven om zichzelf te laten zien. We wisselen nieuwe bands af met meer ervaren muzikanten, zodat er veel muziekliefhebbers komen die we vervolgens een divers programma aan kunnen bieden”, legt Frank Hauptmeijer (32) uit Klazienaveen uit. De aanstaande editie kan men luisteren naar ACinDC, Local, Ricky Rehab, Toycar Taxi, OldRocks, Easterfield, Fools, Axis en Greenhouse. “Ze zeggen in Hedon, in Zwolle, dat er zoveel muzikaal talent uit Erica komt. Erica is het tweede Volendam wat dat betreft”, vertelt Han Vegter (48) uit Erica.

Axis

Eén van de bands die je volgens Wilfred Oostingh (33) uit Schoonebeek niet mag missen dit jaar is Axis uit Emmen. “Dat zijn jonge jongens van tussen de zestien en twintig jaar, die muziek spelen van ver voor hun tijd. Uit de jaren zeventig en tachtig zoals Bruce Springsteen en Bon Jovi, maar ze spelen zo verschrikkelijk strak en hebben het zo goed in de vingers. Dat is ongekend. Die band heeft echt potentie”, vertelt Oostingh. Om het festival voor iedereen toegankelijk te houden, streeft de organisatie naar een lage drempel. “De kaartjes zijn niet duur, zeker niet in verhouding met wat er voor kwaliteit op het podium te zien is. We willen dat het voor iedereen betaalbaar is”, zegt Vegter. De online kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. Offline verkooppunten worden binnenkort bekendgemaakt op www.festerica.nl.

Auteur

Redactie