Thomas van der Wal plaatst zich voor WK Iron Man

Klazienaveen

De 42-jarige Thomas van der Wal uit Klazienaveen mag op 8 oktober meedoen aan het WK Iron Man in Kona op Hawaï. Een deelname die hij te danken heeft aan zijn geweldige prestatie tijdens de Iron Man Maastricht, die op zondag 31 juli werd gehouden. “Ik zat er al diverse keren erg dichtbij, maar nu heb ik de kwalificatie echt binnen”, aldus een trotse Van der Wal.

Door Marc Slagter Onder slechte weersomstandigheden deed Thomas eind juli mee aan de Iron Man in Maastricht. Samen met Theo Fuhler, Rob Doornbos en Roy Kreeft uit Klazienaveen en Stefan Oostland en Janien Lubben uit Emmen. In iets minder dan tien uur (9.53 uur) zwom Thomas 3,8 kilometer, fietste vervolgens 180 kilometer en sloot af door een volledige marathon te lopen. “In mijn leeftijdscategorie eindigde ik bij de beste vijf deelnemers en overall eindigde ik op een 65e plek van de bijna 1800 deelnemers.” Al enkele jaren zat Van de Wal dichtbij kwalificatie voor het WK. “Maar er was elke keer wel een andere reden waarom het me net niet lukte steeds. Blessures en materiaalpech gooiden tot nu toe elke keer roet in het eten. Nu heb ik het ticket voor Hawaï binnen en daar ben ik enorm blij mee. Daar train je toch voor!” Toch ging het ook deze keer niet zonder pech. “Ik ging twee keer erg hard onderuit tijdens het fietsen. Toen ik begon aan mijn laatste onderdeel, een hele marathon lopen, zat ik onder de schaafplekken en had ik een pijnlijke heup en rug. Zonder die pech had ik misschien een snellere tijd gehaald. Toch ben ik trots dat het me ook met al die schaafplekken gelukt is. Natuurlijk had ik pijn, maar tijdens de wedstrijd kun je veel hebben. Bovendien had ik niet 600 euro inschrijfgeld betaald om uit de wedstrijd te stappen”, aldus Van de Wal.

Veel trainingsarbeid

Deelname aan een Iron Man vergt veel van de Klazienavener. “Ik kan tien uur per week gaan trainen, maar dan zullen de resultaten niet bijzonder zijn. Dan train je meer om een Iron Man uit te lopen, maar je kunt ook zoals ik twintig uur per week trainen. Dan kun je ook een poging doen om je te kwalificeren. Dit vraagt dus veel van mij, want ik heb een fulltime baan”, zegt Van der Wal die op dit moment aan het herstellen is van zijn enorme inspanning. “De twee weken na mijn Iron Man in Maastricht herstel ik door onder meer kortere afstanden te trainen. Nu loop ik bijvoorbeeld acht kilometer, zit ik twee uur op de fiets of zwem ik drie kwartier. Trainingen met vooral een lage hartslag.”

Lopen zonder druk

Tijdens de wedstrijd in Maastricht liep Van der Wal zonder horloge. “Ik wil niet de druk van de tijd hebben. Ik wist dus tijdens de wedstrijd niet of ik op schema lag voor kwalificatie. Ik ga zwemmen, fietsen en lopen en aan de finish zie ik mijn tijd. Ik ben van mening dat wat er in zit er tijdens de wedstrijd ook zeker uitkomt. In Maastricht vielen alle puzzelstukjes op de plaats.” Van de drie onderdelen is hardlopen zijn sterke punt. “Ik ben een redelijke zwemmer, een goede fietser en een erg goede hardloper. Als ik dat van mezelf mag zeggen. Bij het lopen moet ik altijd even op gang komen, maar gaandeweg de wedstrijd ga ik steeds sterker lopen en meld ik me steeds verder voorin.”

Hoge luchtvochtigheid

Ter voorbereiding op het WK hoopt Van der Wal nog een adres te vinden waar hij zich optimaal kan voorbereiden. “Ik ken de omstandigheden op Hawaï niet goed. Trainen met een hoge luchtvochtigheid zou ideaal zijn. Ik hoop dat ik nog ergens zo’n trainingsplek kan vinden. Een kas in de tuinbouw of een dierentuin, bijvoorbeeld.” Voor de uitslag durft de atleet uit Klazienaveen geen voorspelling te doen. “Ik weet dat ik meestal bij de eerste drie procent in de overall uitslag eindig en gemiddeld tiende in mijn eigen leeftijdscategorie, maar bij het WK sta ik met alleen maar toppers aan de start. Ik ga voor een tijd onder de tien uur.”

Auteur

Redactie