Jasper en Stijn Steenhuis geloven in Drenthe

Barger-Compascuum

De neven Jasper (23) en Stijn (22) Steenhuis uit Barger-Compascuum maken een serie voor het jongerenplatform van de publieke omroep: 3LAB. In ‘Tussen Groningen en Zwolle’ gaan de jonge tv-makers op avontuur door hun zo geliefde thuisprovincie Drenthe.

Namens de KRO-NCRV trekken Jasper en Stijn de hele zomer door Drenthe om de provincie te onderzoeken en ook hipper te maken. In de serie is te zien hoe de vrienden op bromfietsen de vergrijzing in de provincie proberen tegen te gaan. Zij starten onder meer een fair-trade koffiebar en organiseren een bootcamp om Drenthe weer op de kaart te zetten voor jong Nederland. “Wij geloven in Drenthe”, zegt Jasper Steenhuis. “Toch zien we dat veel leeftijdgenoten verhuizen naar bijvoorbeeld Groningen of naar de Randstad. In de serie willen we ervoor zorgen dat Nieuw-Amsterdam ‘het nieuwe Amsterdam’ wordt. We gaan met de camera onder meer op avontuur in onze hoofdstad om daar de kunst af te kijken.”

Achtertuin

Jasper en Stijn Steenhuis maken al vanaf jonge leeftijd samen video’s. Eerst in de achtertuin van cameraman Jasper en later op het online televisieplatform KIJK TV. Op www.kijktvopinternet.nl ontwikkelen de bevriende videofreaks eigentijdse formats. “Soms moeten we elkaar er even aan herinneren dat het uniek is wat we mogen doen”, laat Stijn Steenhuis weten. “Video’s maken is een passie, die door de jaren heen enorm is gegroeid. Eerst zagen alleen onze moeders de video’s. Met ‘Tussen Groningen en Zwolle’ bereiken we hopelijk meer publiek.” Het is voor het eerst dat het jongerenplatform 3LAB Drentse tv-makers een kans geeft. “Uit gesprekken in Hilversum bleek heel veel vertrouwen vanuit de KRO-NCRV. Ze hebben werk van ons grondig bekeken en waren zeer te spreken over het niveau. Ook vinden ze het gaaf dat we uit het Drenthe komen en dat we graag ons eigen, onbekende verhaal willen vertellen. Met de serie krijgen we de kans ervaring op te doen en te laten zien wat we kunnen als tv-makers.” ’Tussen Groningen en Zwolle’ is eind oktober als vierdelige webserie te zien op het experimentenkanaal van de NPO. Ook doen de makers van de Drentse serie een gooi naar zendtijd op televisie.

Auteur

Redactie