Jacob Vos: 'Judotalenten naar nationale top'

Emmen

De kogel is door de kerk. Vanaf 14 september gaat in Emmen het Regionaal Trainings Centrum (RTC) voor judoka’s officieel van start. “Dit is een geweldige impuls voor alle Drentse judoka’s. Op deze manier kunnen we alle judotalenten de kans bieden om door te groeien naar het niveau van de landelijke top”, aldus de 72-jarige - judoka in hart en nieren - Jacob Vos uit Klazienaveen.

Door Marc Slagter In 2015 heeft de Judobond Nederland op aandringen van het NOC*NSF besloten om topsport centraal te trainen in Papendal. “Dat betekende dus dat alle topjudoka’s en judotrainers in Nederland naar Papendal moesten om te trainen”, aldus Vos, die als bondsraadslid van de Nederlandse Judobond mede verantwoordelijk is voor die beslissing. “Deze keuze zorgde best voor wat commotie, maar als de geldkraan van het NOC*NSF dichtgaat heb je als judobond niet veel keuze.” In de periode die volgde was Vos veel onderweg van en naar Papendal. “Het gaf me de tijd om goed na te denken hoe we het niveau van judo als wedstrijdsport in Drenthe omhoog konden krijgen. Dat was ook nodig om de aansluiting met het niveau elders in Nederland vast te kunnen houden. In diezelfde tijd hebben we in overleg met het NOC*NSF en de Judobond ook besloten dat er een aantal Regionale Training Centra zouden komen in Nederland.”

RTC Emmen

Vorig jaar kreeg Vos als bondsraadslid de vraag van een aantal verenigingen om te onderzoeken of het haalbaal zou zijn om een RTC te starten in Drenthe. “De afstand naar Papendal of het dichtstbijzijnde RTC in Heerenveen is voor de judoka’s in onze regio nog altijd een flinke opgave. Een RTC in onze regio zou hier een goede uitkomst voor zijn. Emmen was de enige locatie in Drenthe die in beeld kwam. Het NOC*NSF en de judobond stellen als belangrijke eis aan een RTC dat deze gekoppeld moet zijn aan een LOOT-school. Het Carmelcollege in Emmen is de enige LOOT-school in onze provincie, dus was die keuze snel gemaakt. Samen met het Carmelcollege en Topsport Noord hebben we de handen ineen geslagen en de plannen voorgelegd aan de Judobond Nederland. Ik ben erg blij dat de bond groen licht gaf voor onze plannen.”

Eerste groep van start

Het nieuwe judocentrum gaat op 14 september van start. “We starten met een groep talenten tot de leeftijd van 15 jaar. We verwachten dat we over een of twee jaar ook al een groep kunnen trainen tot 18 jaar. De hoogste leeftijdsgroep - tot 21 jaar - komt daarna vanzelf”, laat Vos vol enthousiasme weten. “Het grote voordeel wat wij de jonge judoka’s kunnen bieden is dat zij, naast de trainingen bij hun eigen vereniging, extra getraind worden. We bieden ze drie keer per week een training van 1,5 uur, waarbij we nauw samenwerken met krachttrainers, voedingsdeskundigen en natuurlijk het Carmelcollege. En dat allemaal op een erg hoog niveau. Omdat de talenten gewoon lid blijven van hun eigen vereniging, betrekken we ook de judoleraren nauw bij ons programma. Op die manier is de kans op succes het grootst.” Kunnen alle judoka’s trainen bij het RTC in Emmen? “Niet alle jonge judoka’s kunnen zomaar terecht in Emmen. We kijken wel naar de prestaties die behaald zijn of het talent dat duidelijk zichtbaar is. Daarnaast kunnen de trainers bij verenigingen natuurlijk ook jonge talenten doorverwijzen.”

Gouden toekomst

Vos hoopt met de opening van het RTC dat het niveau van judo als wedstrijdsport een flinke impuls krijgt. “Dankzij de nauwe samenwerking met Topsport Noord, het Carmelcollege en de Judobond Nederland hebben we alle faciliteiten om de Drentse judotalenten naar de nationale top te brengen. De groep Nederlandse judoka’s die aan de Olympische Spelen in Rio meedoet, is nog nooit zo groot geweest. Hopelijk zien we op dat podium in de toekomst één van onze talenten strijden voor eremetaal.”

Auteur

Redactie