Bernard de Boer: 'Ik ben geen man van de theorie'

Coevorden

Bernard de Boer (62) is teamleider buitendienst openbare ruimte in het onderste deel (zuid) van de gemeente Coevorden, maar niet lang meer. De Dalervener maakt zich op voor zijn laatste werkdag.

Door Kristian Elders Zijn laatste werkdag in dienst van de gemeente Coevorden, voor de duidelijkheid. De geboren Hilversummer gaat immers door met zijn eigen hoveniersbedrijf in zijn woonplaats. Het afscheidsfeest in de grote werkplaats van Fort Verlaat in Coevorden is op 31 augustus. Daarna is het definitief en gaat De Boer met vervroegd pensioen. Hij maakte liefst vier burgemeesters mee: Bert Spahr van der Hoek, Leo Splunder, Bé Jansema en Bert Bouwmeester. “Ik vind het na 33 jaar mooi geweest”, stelt De Boer tijdens een gesprek binnen de vier muren van zijn kantoor in Fort Verlaat aan de Coevorder Morseweg. “Al vanaf de eerste dag dacht ik: ik houd het wel even vol hier in de gemeente.” Ooit was hij opzichter buitendienst oude stijl, maar die tijden liggen ver achter ons. “Dat was een mooie tijd. Ik hielp deels mee met de werkzaamheden in de gemeente Coevorden, die destijds natuurlijk veel kleiner was dan sinds 1998. We maaiden met meerdere mensen handmatig het gras in het Coevorder Van Heutszpark. Dat was schitterend om te doen en het was fijn om sturing te geven aan een groep werkende mensen. Al lange tijd bestaat mijn huidige werk voor 95 procent uit onder meer overleggen, vergaderen, mailverkeer en overleggen met de manager.” De Boer kan dan ook gezien worden als een spin in het web. Hij groeide volgens eigen zeggen mee met al die veranderingen. “Na de herindeling in 1998 kwam onder meer de mobiele telefonie opzetten en werkten we aanvankelijk binnen de gemeente Coevorden in vier gebieden. Laten werden dit overigens twee delen: noord en zuid. In de loop der jaren ben ik meer en meer ‘naar binnen gedreven’, maar tot aan de dag van vandaag bekijk ik alle werkzaamheden vanuit de praktijk. Ik ben geen man van de theorie.”

Bepalend

De burgers zijn de grootste klanten van de buitendienst openbare ruimte, stelt De Boer. “Zij zijn - samen met het gemeentebestuur - bepalend.” De Dalervener maakte misschien ooit een sprong in het diepe door via een advertentie in een vakblad op bijna dertigjarige leeftijd voor Coevorden te kiezen, maar zijn werkomgeving bleek al die jaren toch niet eens zo gek. Zo bepaalde De Boer of er gestrooid werd in de gemeente bij gladheid. “Dat verantwoordelijkheidsgevoel moet ook in je zitten, denk ik. Ik reed mee met de strooiwagen of zat hier in het geval van calamiteiten. Altijd was het zaak om samen dienstbaar te zijn richting de inwoners van de gemeente Coevorden.” De Boer vindt inbreng van burgers alleen maar goed. “Ik vind dat zij invloed mogen hebben op de eigen leefomgeving en dat kinderen bijvoorbeeld naar een veilige speeltuin moeten kunnen gaan. Een veilige woonomgeving is voor iedereen belangrijk.” De ambtenaar denkt vooral ‘zijn jongens’ te gaan missen. “Het samen aanpakken van werk en er samen tegenaan gaan. Dat vind ik mooi. Het overleggen en alle andere werkverplichtingen ga ik niet missen, maar ik ga na dit hoofdstuk verder met mijn eigen werkagenda en kom hier vast en zeker nog langs.” Bernard de Boer wordt opgevolgd door Wim Fransen uit Leiderdorp.

Auteur

Redactie