Kjeld Nuis: 'Een sprint tegen Greipel lijkt me erg gaaf'

Emmen

Vanavond - dinsdag 9 augustus om 19.30 uur - maakt schaatser Kjeld Nuis voor het eerst zijn opwachting bij de Emmer Gouden Pijl. Op de schaats is hij één van ’s werelds besten op de korte afstanden. Ook op de fiets wil de sporter van de Lotto-Jumbo formatie winnen. “Zodra er iets te winnen valt komt er iets in mij los”, zegt Nuis.

Door Marc Slagter Dat de jonge topsporter ook op de fiets rap is, liet hij vorige week zien tijdens een trainingswedstrijd in Groningen. “Iedere donderdagavond is daar een trainingswedstrijd en vorige week won ik. We hadden goed geoefend op de eindsprint in de finale, op het rijden in een treintje tot aan de laatste sprint. Ik werd onder meer door Martijn Keizer - wielerprof bij Lotto-Jumbo - perfect afgezet en ik kon tot aan de finish echt doorbeuken. Dat was zo gaaf! Dat is een mooie voorbereiding op mijn eerste Gouden Pijl.” Ook Nuis zit in de voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen veel op de fiets. “Zo’n vier tot vijf keer per week fiets ik. Voor de 1500 meter is het belangrijk dat ik ook de laatste ronde goed door kan trekken. Daarvoor heb ik extra duurvermogen nodig en fietsen is daar een hele goede training voor, maar die trainingsritten alleen of met een paar ploeggenoten zijn toch wat saaier. Daarnaast vind ik wedstrijden vooral heel mooi om te rijden. Dat rijden in een groep en het naar elkaar kijken: dat vind ik gaaf! Ik heb er dan ook vooral heel veel zin in om mijn eerste Gouden Pijl te rijden. Als inwoner van Emmen is het extra bijzonder natuurlijk. Het is toch wel een beetje mijn thuispubliek. Familie en diverse bekenden komen ook kijken, dat is erg leuk.” De combinatie met de schaatstrainingen gaat Nuis prima af, die net twee weken op trainingskamp is geweest in het Duitse Inzell. “Ook zomers staan we regelmatig op de schaatsen. Voor de fietswedstrijden kijk ik vooral naar de wedstrijden, die goed binnen mijn schema passen. Ik heb nog niet goed gekeken hoe het met de komende wedstrijden zit, maar als het in mijn schema past doe ik zeker mee.”

Wedstrijdgevoel

Nuis zoekt in de Gouden Pijl en andere wedstrijden vooral de competitie. “Als schaatsers zitten we veel op de fiets. Door mee te doen aan wedstrijden als deze, krijg je ook in de zomer dat wedstrijdgevoel. Als er iets te winnen valt voelt het toch anders.” Op de vraag of we Nuis in de finalesprint mogen verwachten tegen sprintfenomeen André Greipel reageert hij spontaan lachend. “Dat lijkt me erg gaaf! Ik ben wel benieuwd hoe hij sprint.” Een voorspelling durft Nuis niet te doen. “Ik vind het vooral erg leuk om mee te doen. Ik hoop dat het weer zo mooi is dat er veel publiek komt kijken, want het is vooral voor het publiek natuurlijk geweldig om al die wielertoppers in het echt te zien.”

Niet bang

Valpartijen horen erbij, maar Nuis is niet bang. “Natuurlijk loop je het risico, want een ongeluk zit in een klein hoekje en dan ben je er zomaar een paar weken zoet mee. Laatste reed ik een criterium in Drachtstercompagnie, samen met onder meer mijn ploeggenoten Douwe de Vries en Sven Kramer. Ik wist niet wat ik zag. Het goot van de regen en dan kom je met vijftig kilometer per uur op een bocht af. Dat was flink glibberen. Dat had ik ook nog nooit meegemaakt. Sven Kramer ging daar nog onderuit, maar hij had geluk en kwam goed weg. Natuurlijk loop je kans om te vallen, maar ik kan goed sturen en kijk goed om me heen. Dat komt dus wel goed!”

Auteur

Redactie