Gees: Vechtstromen haalt exotische planten uit Marsstroom

Gees

In de Marsstroom vlakbij Gees en Meppen zijn de waterteunisbloem, grote waternavel en ook een waterlelie aangetroffen. De planten zijn vrijdag verwijderd. Exotische aquarium- en vijverplanten horen niet thuis in de natuur, stelt waterschap Vechtstromen.

Deze waterplanten groeien bij warm weer razendsnel in de voedselrijke wateren en veroorzaken grote problemen in de natuur en belemmeren de waterafvoer, weet Vechtstromen. Sommige watergangen groeien daardoor binnen de kortste keren helemaal dicht en verder verdringen deze planten de inheemse waterplanten en de daarvan afhankelijke dieren.

Gooien

Exotische waterplanten kunnen in de natuur terechtkomen wanneer mensen hun overtollige aquarium- of vijverplanten in bijvoorbeeld een beek gooien. Dat gebeurde volgens Vechtstromen ook in de Marsstroom, die zuidwaarts overgaat in eerst de Geeserstroom en later het Loodiep. Bekijk ook www.invasieve-exoten.nl.

Auteur

Redactie