Chris Slappendel: 'Roofbouw op mijn lichaam'

Emmen

Deze keer geen achtervolgingen door Chinese maffia, geen aardbevingen en geen dodelijke slangen. Wel kwam eco-ondernemer Chris Slappendel (48) tijdens zijn wandeling door heel Nederland - om aandacht te vragen voor wildlife - mogelijk giftige adders tegen in het Mantingerveld vlakbij Meppen.

Door Jesper Langbroek Te voet trekt de Rotterdammer deze zomer langs tal van natuurgebieden en als eerste Nederlander langs alle twintig nationale parken. De in Gouda geboren natuurliefhebber doet dit om een bijzonder idee onder de aandacht te brengen. Hij wil dat bedrijven die een iconisch dier in hun marketing gebruiken - zoals ING met de leeuw - daarvoor een faire vergoeding betalen, te vergelijken met de portretrechten van voetballers. Tijdens zijn vorige wandelreis, die door Azië trok, lagen er veel gevaren op de loer. Nu is dat minder, maar makkelijk is de tocht van tweeduizend kilometer niet. “Ik ben ruim nu twee maanden onderweg en loop gemiddeld 25 kilometer per dag. Het is een roofbouw op mijn lichaam. Ik kijk uit naar de laatste dag”, vertelt Slappendel. “Ik heb last van hielspoor en een ontsteking op mijn voet. De eerste vijftien minuten van de dag zijn een hel. Ik kan wel naar de dokter gaan, maar die zal zeggen dat ik rust moet pakken. Het is even doorbijten, maar het is ook een wonder wat een Red Bull op zijn tijd kan doen.” In 2013 besloot freelancer Slappendel een jaar van zijn leven op te offeren om zich in te zetten voor zijn lievelingsdier de tijger. “Ik kwam net uit een relatie, was verhuisd en begon veel na te denken en te lezen. Vooral over de natuur en hoe slecht het daar mee ging. Ik moest in actie komen.”

Beschermen

Hij liep door Azië en trekt nu dus door Nederland. Met zijn bijzondere sponsorlopen trekt hij de aandacht van media, bedrijven en andere organisaties. Door de handen ineen te slaan wil Slappendel zorgen dat het bedrijfsleven zich verbindt met het beschermen van wilde dieren. Ook wil hij initiatieven opstarten om corruptie aan te pakken en organisaties als WNF en PETA meer samen te laten werken. In Nederland valt volgens Slappendel nog genoeg winst te behalen. “Nederland is een postzegelland wat betreft de natuurgebieden. Het zijn allemaal verdeelde kavels. Grotere stukken aaneengesloten natuur zou beter zijn”, legt Slappendel uit. “Ook veel dierentuinen kunnen diervriendelijker. Wildlands in Emmen is een voorbeeld van een park dat het wél goed aanpakt. Dieren hebben daar relatief veel ruimte.” De wandeling van Slappendel brengt hem de rest van de zomer via de Drentse natuurparken naar Groningen en via de Waddeneilanden uiteindelijk terug naar Delft. Als je hem wilt steunen in zijn strijd voor de natuur en de dieren kan dat via de site www.iconsofnature.com.

Auteur

Redactie