Jan Pier Cleveringa schrijft over Joodse families in Gees

Gees

De geschiedenis van twee Joodse families in Gees. Dat beschrijft Jan Pier Cleveringa in zijn nieuwe boek Soosman en Simons.

Door Kristian Elders De 68-jarige geboren Grijpskerker woont sinds 1980 in Oosterhesselen en in dat dorp was hij ruim dertig jaar huisarts. Nu het werkzame leven van Cleveringa verleden tijd is, heeft de Oosterhesseler meer tijd voor andere bezigheden. Historie had altijd al zijn interesse en mede daarom wilde de oud-huisarts meer weten over de geschiedenis van Joodse inwoners van Gees. “Hoe woonden ze in Gees? Wat deden ze? Dat soort vragen hielden mij bezig en daarom ging ik aan de slag om tot dit boek te komen”, legt Cleveringa uit.

Wereldwijde web

Eerst was het zaak om uit te zoeken wat bekend is over de families Soosman en Simons. Cleveringa deed research op internet en spitte ook de nodige kranten door. De auteur kwam via het wereldwijde web in contact met Menachem Philipson. Zijn moeder Jet Simons zag het levenslicht in Gees en emigreerde in 1947 met haar vijf kinderen naar Israël. Het boek van Cleveringa gaat over de geschiedenis van de (voor)ouders van Simons, het zogeheten Jeudenhoessien in Gees en hoe het met de Joodse families Simons en Soosman - voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog - afliep. Filipson en Jan Pier Cleveringa ontmoetten elkaar precies één week geleden bij het Jeudenhoessien aan de Oude Steeg in Gees. Filipson kreeg een exemplaar van het boek Soosman en Simons, terwijl Cleveringa werd verblijd met een boek vanuit Israël. Filipson schreef in de Hebreeuwse taal over de historie van drie families: Filipson, Armon én Simons. Cleveringa: “Ik wil proberen delen uit mijn boek te laten vertalen door een dorpsgenoot van mij. Het is een droom van Menachem om mijn boek te laten vertalen in zijn taal.”

Bezetters

Cleveringa is blij dat zijn boek klaar is. “Een stukje geschiedenis in Gees leek te zijn verdwenen voor veel mensen en het nodige is weggehaald door de Duitse bezetters, maar hiermee wordt volgens mij deze historie meer tastbaar voor de bewoners van Gees en omstreken. Ik geef graag een stukje geschiedenis door op deze wijze.” Het boek telt dertig bladzijden en is onder meer te koop bij het Tourist Info Punt in Gees en kost 7,50 euro. Soosman en Simons ligt ook bij de historische vereniging Klenckerheugte in het dorpshuis van Oosterhesselen: de Hesselerhof. Bestellen kan door te bellen - 06-51358291 - of te e-mailen: j.p.cleveringa@planet.nl. De oplage is vooralsnog honderd stuks.

Auteur

Redactie