Vlag uit voor 105-jarige Coevordense Pieterke Brust-Weites

Coevorden

De Nederlandse vlag hangt zondag in top bij woonzorgcentrum Sint Franciscus in Coevorden. In de hal hadden veel bewoners, medewerkers en vrijwilligers zich verzameld. Zij hebben er ook alle reden voor, want de oudste inwoner van de gemeente Coevorden is jarig. Pieterke Brust-Weites - voor velen ook wel bekend als ‘Piek’ - vierde in het bijzijn van familie haar 105e verjaardag.

Door Marc Slagter Hoewel ze mentaal nog goed mee kan komen, kost praten haar meer moeite. Alle aandacht voor haar verjaardag laat ze dan ook maar gewoon over zich heen komen. Toch verraadt de blik in haar ogen dat ze zichtbaar geniet van de vele felicitaties - van onder meer locoburgemeester Joop Brink - die haar volkomen terecht ten deel vallen. Brust-Weites komt uit Zuidlaren, waar haar ouders in die tijd een boerderij hadden. “Als jong meisje hielp ze al volop mee op de boerderij”, zegt haar oudste zoon Albert (81). “Mijn moeder komt uit een gezin met zes kinderen. Naast drie broers waren er twee zussen, waarvan één al op jonge leeftijd overleed. Nog voordat mijn moeder in 1911 werd geboren.” In 1933 ontmoette Pieterke haar man Berend Jan Brust tijdens een dansavond in Vries: een buurdorp van Zuidlaren. Toen hij haar vroeg of ze verkering wilde, was het antwoord niet waar hij op hoopte. “Ze wilde nog geen vriend op dat moment, maar een tijdje later heeft ze toch ‘ja’ gezegd en een jaar later - in 1934 - trouwden mijn vader en moeder in Zuidlaren.” Na hun trouwen verhuisde het kersverse echtpaar naar Bedum. “Ze pachtten daar een boerderij, waar ze aan de slag gingen. In 1935 werd ik geboren”, laat Albert weten.

Eigen boerderij

In de eerste jaren na hun huwelijk verhuisden ze regelmatig. Van Bedum trokken ze naar Hoogkerk. Na een korte periode in Groningen streek het echtpaar - dat inmiddels twee zoons had - in Klatering neer. Dat is een buurtschap vlakbij Beilen. Daar kochten ze een eigen boerderij met wat eigen vee. Albert: “In die periode zijn ook mijn jongste broer en twee zussen geboren. Het hele gezin hielp mee op de boerderij. Het was hard werken. Wat ik me nog heel goed kan herinneren is dat mijn moeder in die periode vaak in het ziekenhuis lag of ziek was.” In 1955 werd de boerderij in Klatering verruild voor een boerderij in Wezuperbrug. “Daar hebben mijn ouders twintig jaar gewoond en gewerkt, totdat mijn vader door gezondheidsproblemen de boerderij niet meer kon voortzetten. In 1975 zijn ze verhuisd naar Aalden, waar mijn moeder tot april 2004 woonde. Sinds Koninginnedag van dat jaar woont ze hier in Sint Franciscus. Haar man - mijn vader - overleed in 1992.” In het Coevorder woonzorcentrum is Pieterke Brust-Weites alom bekend onder medewerkers, vrijwilligers en medebewoners. “De eerste jaren dat ze hier woonde, kwam mijn moeder niet heel veel beneden in de huiskamer. Sinds een paar jaar zit ze er echter dagelijks. Zodra ze ’s morgens uit bed is wordt ze naar beneden gebracht. Dan zit ze de hele dag in de huiskamer, in het gezelschap van andere bewoners. Ze geniet enorm van de gezelligheid en de verschillende activiteiten, zoals de wekelijkse handwerkmiddag en de accordeonist waar ze altijd bij aanwezig is.”

Kleine dingen

Ook het zorgteam van Sint Franciscus kent mevrouw Brust-Weites als iemand die van gezelligheid houdt. “Ze is graag in het gezelschap van anderen in de huiskamer. Daar heeft ze dagelijks haar eigen plekje aan het hoofd van de tafel”, laat een medewerker weten. “Het is mooi om te zien hoe ook andere bewoners zich om haar bekommeren. Ze wordt toch een beetje als moederfiguur gezien door andere bewoners. Ze is altijd goed gehumeurd en kan enorm genieten van de kleine dingetjes, zoals een mooie bos bloemen op tafel of een lekker gebakje. Wij genieten daar als zorgteam van!” Foto: Marc Slagter

Auteur

Redactie