Trijn Loof-Geers: 'We kozen voor vrijheid'

Schoonoord

Jan en Trijn Loof-Geers zijn op woensdag 20 juli 65 jaar getrouwd. De 86-jarigen uit Schoonoord vieren de mijlpaal vanavond in de Oude Herberg. De Oude Herberg maakt deel uit van het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. Het echtpaar feliciteren kan daar - om precies te zijn - tussen 16.30 en 18.00 uur.

Door Kristian Elders Jan Loof is geboren in Meppen, terwijl Trijn even verderop het levenslicht zag in Mantinge. “Trijn ging naar de basisschool in Balinge en ik ging in die periode naar de basisschool in Zweeloo”, vertelt Jan. Het stel kwam elkaar ooit tegen tijdens een schuttersfeest van kruisboogschietvereniging SV Willem Tell in Aalden. “We zijn sinds die tijd nog altijd bij elkaar. Het was destijds onze eerste echte verkering. Na twee jaar verkering trouwden we, waarna er anderhalf jaar werd ‘ingewoond’ bij mijn ouders in Meppen.” Jan en Trijn leefden daarna negen maanden in een noodwoning op het - vandaag de dag immer rustieke - sportpark ‘t Alterbarg in Zweeloo. Er volgde een verhuizing naar de oude politiekazerne tegenover de Nederlands hervormde kerk in hetzelfde dorp. Het echtpaar woonde er een blauwe maandag en wat volgde was een verhuizing naar het nabije Schoonoord. In dat dorp startten Jan - hij werkte voor die tijd bij de toenmalige schoenenzaak Ziengs in Zweeloo - en Trijn met een elektrische schoen- en zadelmakerij. Dat was in 1954. Later werd het bedrijf uitgebreid met onder meer sportartikelen, verhuur van kampeertenten en verkoop van caravans. De eerste locatie van de onderneming was de Kerklaan en later verhuisde het bedrijf naar de Slenerweg.

Mooi geweest

Trijn: “In de jaren negentig stopten we na bijna veertig jaar met de zaak en we kozen daarmee voor de vrijheid. Het was mooi geweest. We hebben daarna veel gereisd naar onder meer de nodige Griekse eilanden, Mallorca en Gran Canaria. Voor al die verre reizen worden we nu toch echt te oud... Toch blijft op vakantie gaan ons trekken, hoor. We zijn net thuis van veertien dagen kamperen in de Noord-Hollandse badplaats Sint Maartenszee.” Jan was in Schoonoord mede-oprichter van de VVV en daarnaast negentien jaar vrijwilliger namens de plaatselijke brandweer. Hij voetbalde op recreatief niveau bij zondagclub ZBC in Zweeloo, zaterdagclub Schoonoord en zondagclub KSC in Schoonoord. Verder deed Jan aan gymnastiek en heeft hij nog altijd veel plezier tijdens jeu de boules, klaverjassen, wandelen en fietsen. Trijn mag graag handwerken en puzzelen en deed eerder aan volleybal in haar huidige woonplaats. Jan en Trijn Loof hebben vijf kinderen, zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Auteur

Redactie