Elektriciteit uit langzaam stromend water

Emmen

Woensdag ondertekende gedeputeerde Tjisse Stelpstra de Drentse Green Deal met Machinefabriek Emmen voor het plaatsen van een flow convertor in de wateraflaat nabij de Ossesluis in Hoogeveen. Het college van Gedeputeerde Staten stelt 60.000 euro beschikbaar voor een pilot om elektriciteit te winnen uit langzaam stromend water.

Deze proef levert bij een succesvolle uitkomst werk voor tien fulltimers. Ook kan de installatie op veel andere plaatsen worden toegepast. De flow convertor is ontwikkeld en gepatenteerd door het Duitse ingenieursbureau Environeers Energy GmbH, in samenwerking met de universiteit van Bremen. De bijzondere vorm van de flow converter zorgt ervoor dat het water in de turbine sneller stroomt dan daarbuiten, waardoor efficiënt energie opgewekt kan worden met langzaam stromend water.

Totale kosten

De flow converter is eenvoudig in te passen en modulair uit te breiden op plekken waar stromend water is. Daardoor blijven de totale kosten beheersbaar en ontstaat een gunstige terugverdientijd. Bovendien is de flow convertor goed voor de natuur, omdat deze geen bedreiging vormt voor vissen. Als de flow converter een succes blijkt, kan deze innovatieve techniek breed toegepast worden.

Auteur

Redactie