SPREEKBUIS | ‘Dat lijkt griezelig veel op racisme’

Weiteveen

Lezer Bernard Peters uit Weiteveen verbaast zich over de opnieuw oplaaiende discussie over racisme, met als grootste dieptepunt de rasistische Eftelingattracies.

Peters schrijft in een open brief: „Veel gefrustreerde inheemse Nederlanders en veel uitheemse Nederlanders (als ik ze zo mag noemen) zien overal kansen. Waar gaat het naartoe als we overal maar gehoor aan geven? Stel je voor: we doen dat, hebben we dan over tien jaar gezeik dat er bij geen enkel pretpark of kinderfeest gekleurde mensen of uitingen worden betrokken? Krijgen we dan het geblèr dat alles weer moet worden aangepast om onze multiculturele samenleving te benadrukken? Multicultureel is het wel, maar een samenleving zijn we zo langzamerhand niet meer.”

Indentiteit

Overigens is Peters van mening dat de media meewerken door ‘iedere roeptoeter breed uit te lichten’. „Dan krijg je ook het beeld dat het alleen nog maar racisme is dat de klok luidt in Nederland. Er zijn genoeg mensen die er heel anders over denken, maar toch: op deze manier verandert Nederland. We raken langzaam maar zeker onze eigen identiteit kwijt. We verwelkomen iedereen en luisteren naar de mening van elke etnische minderheid (als ik dat zo mag zeggen). Onbegrijpelijk dat dat ten koste gaat van onze eigen cultuur.” De Weitevener vraagt de mensen niet zoveel gehoor te geven aan een verzoek van een enkeling of minderheidsgroep. „Laat de mensen die preken over racisme de hand in eigen boezem steken: ze schoppen tegen alles aan wat in de westerse wereld normaal is. In mijn ogen lijkt dat griezelig veel op racisme. Zo niet: het is in elk geval discriminatie en nee, dat is niet hetzelfde.” Ook in een open brief een positieve of negatieve ontwikkeling aan de kaak stellen? Mail: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl, onder vermelding van ‘Spreekbuis’.

Auteur

Redactie