'Een uurtje werk' voor de medemens in Gees

Gees

De dorpscoöperatie Nei Naoberschap bestaat officieel in Gees. Het startmoment was zaterdag in partycentrum De Zwerfkei aan de Dorpsstraat.

Door Kristian Elders Nei Naoberschap staat voor klaarstaan voor de medemens en moet het gemeenschapsgevoel verder gaan versterken in Gees. Vrijwilligers uit het dorp verrichten bijvoorbeeld klusjes in de tuin voor anderen, zorgen voor vervoer naar het ziekenhuis, helpen bij het gebruik van de computer, ondersteunen mantelzorgers of geven administratieve ondersteuning. De doe-dag in Gees begon zaterdagmorgen met de eerste ledenvergadering om de statuten te bespreken. Er was sprake van een reparatiecafé en er stond een weggeeftafel, waar daadwerkelijk gebruik van werd gemaakt. Boeken, een fietsje en een poppenhuis hebben nu een nieuw thuis. Er waren ruim dertig bewoners van de partij. Gert Keep is geboren en getogen in Gees en is benaderd voor het reparatiecafé. “Ik wilde direct en zeg feitelijk nooit ‘nee’. Het is voor mij een uitdaging om spullen weer te laten werken. Gooi maar weg? Zo zit ik niet in elkaar.” De initiatiefnemers van Nei Naoberschap kijken terug op een prima vergadering. Vanuit de zaal kwamen nuttige tips. “Noem bijvoorbeeld een transparante kilometervergoeding voor vrijwilligers, die mensen helpen met het vervoer”, zegt bestuurslid Siny Vink namens Nei Naoberschap. Secretaris Henny Kuipers komt met een voorbeeld hoe Nei Naoberschap ingevuld kan worden. “Iemand die niet meer in de tuin kan werken - hij of zij wordt daarmee dus geholpen - en nog wel kan voorlezen of eten kan koken voor iemand anders, kan zich dus wél nuttig maken op een ander vlak.”

Preventieregel

In het dorp is sprake van een telefooncirkel. Kuipers: “Mensen die bij elkaar in de buurt wonen, melden dagelijks dat het goed met hen gaat. Dat is een preventieregel en ook een sociaal contact.” Nei Naoberschap is er niet voor om bedrijven in het dorp werk afhandig te maken. “Dat is met ondernemers overlegd. Wij richten ons meer op ‘een uurtje werk’ en dat snappen ze heel goed. We zitten dus geen bedrijven in de weg en gaan de samenwerking aan met de Boermarke, Plaatselijk Belang en de twee kerken in dit dorp.” Zeker zestig procent van het aantal inwoners dat Gees telt is lid van Nei Naoberschap en ruim honderd vrijwilligers zetten zich in voor het project. Het bestuur bestaat uit Hans Hornstra, Henny Kuipers, Aad van de Vaart, Adri Kuyper, Anneke Meppelink en Siny Vink. Meer informatie via 06-48416279, contact@neinaoberschap.nl en www.neinaoberschap.nl.

Auteur

Redactie