Marike Arends: 'Opa schrok er wel van'

Coevorden

De sfeer zat er goed in tijdens de tweede Fantasy meeting en fair in Coevorden. Op het marktplein waren zaterdag de meest bijzondere creaties te zien, zoals een vuurspuwer en een slangenman.

Door Mayke Bos Tussen de kraampjes van de fair ontmoetten zogeheten cosplayers elkaar. Hiervoor droegen zij de meest uiteenlopende kostuums om een personage uit te beelden. Hier en daar werd er vuur gespuwd of kon je een echte slang om je nek dragen. Ook werden er verschillende demonstraties gegeven. De muzikale aankleding werd verzorgd door de folk punkband The Royal Spuds. Vlak bij het podium heeft een zevental meiden zich verzameld. Sommige van hen kennen elkaar al langer, anderen sloten zich zaterdagmiddag spontaan bij hen aan. De achttienjarige Marleen Veldman (in het midden op de foto, derde van rechts) komt uit Heerde. “Cosplay is voor mij vooral een hobby, maar in Japan is het echt een cultuur. Mijn character name is Midorikawa Kira. Dat is een zelfbedacht karakter”, vertelt ze. Veldman is speciaal voor het evenement naar Coevorden gereden. De zussen Annely (16) en Marike (14) Arends uit Coevorden (rechts op de foto) hoopten dat ze weinig bekenden tegen zouden komen, want in het dagelijks leven zien ze er heel anders uit. “We zagen onze opa”, lacht Annely. Hij moest even slikken toen hij zijn kleindochters tegenkwam in kostuum. “Opa schrok er wel van en hij had het over trauma’s, maar dat zal nog wel een beetje meevallen”, giechelt Marike.

Energieker

Het voelt voor haar goed om een staart en oren te dragen. Ook draagt ze lenzen, waardoor het lijkt alsof ze katten-ogen heeft. “Ja, maar af en toe draait de lens en dan heb ik ineens één kattenoog en één kikkeroog”, lacht ze. Annely deed al langer aan cosplay en heeft haar zusje aangestoken. “Het is heel leuk om een keer iemand anders te zijn. Ik voel me dan energieker”, zegt Marike. De vijftienjarige Robin Thijs (foto, zittend) uit Coevorden heeft weinig ervaring met cosplay en moet er een beetje aan wennen dat ze oren op haar hoofd heeft. Ze heeft - in tegenstelling tot de anderen - nog geen echte kostuums en ook geen character name. “Ik ben niet verkleed als een karakter. Ik verkleedde me een beetje om het eens te proberen en vond dit best wel spannend”, vertelt de tiener. Toch heeft ze het erg naar haar zin met de andere meiden: “Het is zeker voor herhaling vatbaar, maar de volgende keer zou ik graag wél een kostuum willen dragen!”

Auteur

Redactie