Jans van Niejenhuis zwaait Hondsrug College vaarwel

Emmen

Zijn fiets stond klaar voor het laatste ritje van de Polenstraat naar het afscheidsfeestje voor zijn pensioen bij het Emmer Hondsrug College aan de Emmalaan, maar de tweewieler van ex-docent Jans van Niejenhuis (63) kon maandag ongebruikt de schuur in.

De teamleider van de eerste twee havo en vwo-klassen mocht met zijn echtgenote plaatsnemen in een Rolls-Royce Silver Cloud. Dat was een verrassing van collega’s. In de karakteristieke wagen kon de Emmenaar terugblikken op de 28 jaar, die hij in dienst van het Hondsrug College - en voorganger CSG aan de Emmer Baander - heeft gewerkt. Hij begon als leraar Duits en dat is de taal die zijn passie al die tijd is gebleven. De laatste elf jaar liet Van Niejenhuis de naamvallen 'vallen' en werkte bij het Hondsrug College verder als teamleider.

Amsterdam

Na de zomer hoopt Van Niejenhuis zich weer intensief met de Duitse taal bezig te kunnen houden. “Dan wil ik literair vertaler Duits studeren in Amsterdam. Ik heb een proefvertaling ingestuurd en als alles goed gaat ben ik daar twee jaar mee bezig. Daarnaast wacht het huishouden, want mijn vrouw werkt nog.” Van Niejenhuis verheugt zich op zijn nieuwe leven. “Het contact met collega’s en leerlingen ga ik zeker missen, want ik genoot van hun enthousiasme en passie. Het is erg leuk om met leerlingen om te gaan. Ze zijn bijzonder creatief en bruisen van de energie.” Van Niejenhuis: “Sta open voor suggesties van leerlingen. Je kunt heel veel van ze leren. Onderwijs is geen eenrichtingverkeer. Je moet zorgen dat lesstof gaat leven voor leerlingen. Door hun tips en ideeën op te pikken, kom je al een heel eind. Voor mij was het altijd belangrijk om ‘de wereld de school in te brengen’, want een school hoort bij de samenleving.”

Auteur

Redactie