Elgar Feddema: ‘Dat noem ik een keuze door de strot duwen’

Emmen

Kapotte autospiegels, hier en daar blikschade en levensgevaarlijke situaties voor spelende kinderen. Dat is volgens Elgar Feddema, Hans de Bruin en Amel Tiktak de situatie in hun woonwijk in Emmen.

Door Vincent Trechsel We hebben het over Noordbarge, waar sinds een paar weken dagelijks 3200 auto’s over de Noordbargerstraat rijden. “Dat waren er eerst minder dan duizend”, weet bewoner Elgar Feddema. Al het verkeer dat Emmen verlaat om de N34 richting Coevorden te bereiken maakt gebruik van de Noordbargerstraat. Dat is het gevolg van de zogenoemde knip in de Ermerweg, die om de woonwijk heen loopt. Die knip is er gekomen om het Wildlands-verkeer om te leiden. Het verkeer dat Emmen-Zuid binnenrijdt kan niet anders dan de Rondweg en de Hondsrugweg gebruiken, maar om de Vlinderstad te verlaten is door veel automobilisten dus een sluiproute gevonden. “Maar ook buschauffeurs rijden hier, terwijl zij de draai bij Hotel Ten Cate nauwelijks kunnen maken. Dat heeft al veel schade opgeleverd”, aldus Feddema.

Maatregelen

De veranderde verkeerssituatie is een proef. Vier maanden lang geen verkeer langs de Ermerweg. Op zich geen slecht initiatief, want al dat Wildlands-verkeer langs je huis is ook geen pretje. “Behalve dat ons niet is gevraagd of wij die knip wel wilden”, begint Feddema zijn relaas. “Verantwoordelijk wethouder Bouke Durk Wilms zegt wel steeds dat wij de knip zelf wilden hebben, maar dat is niet waar. De keuze was vier of zes maanden. Dat is geen keuze. Dat noem ik een keuze door de strot duwen. Noodgedwongen kozen wij voor de kortste variant. Wij verlangen van de gemeente het direct terugdraaien van de genomen maatregelen op de Ermerweg. Concreet: het opheffen van de knip.” De gevolgen van de knip noemen de inwoners problematisch. Zij verrichten geen metingen, maar zien naar eigen zeggen wel het beste dat er problemen zijn en wat die inhouden. Met op het ene moment files in de straat en het andere moment snelheidsduivels die met gemak de zeventig kilometer per uur halen. Feddema: “En dat terwijl de Noordbargerstraat een dertig kilometerzone is waar veel naar schoolgaande kinderen fietsen en spelen.”Wat de bewoners willen, is het herstellen van veiligheid en leefbaarheid. Oplossingen hebben de heren ook wel. “Maak van de Ermerweg een éénrichtingsweg en help het vertrekkende Wildlands-verkeer de juiste kant op. Zet bijvoorbeeld bij drukte verkeersregelaars in. Wethouder Wilms gaat nog wel steeds met ons in gesprek, maar dat is mosterd na de maaltijd.”

Auteur

Redactie