Team van Drenthe College sprintkampioen in zonneboot

Emmen

Het team van vijf mbo-studenten elektrotechniek uit Emmen is sprintkampioen geworden in de klasse V-20. Bijna alle sprintwedstrijden werden door hen gewonnen. Tijdens de Dutch Solar Challenge streden 39 teams uit binnen- en buitenland in boten aangedreven door zonne-energie tegen elkaar.

De eerste twee dagen vonden plaats in Amsterdam, daarna was Friesland het podium voor de wedstrijden. Via Lemmer naar Drachten, Grou en de finish was zaterdag in Leeuwarden. In de vijf plaatsen werden onder meer sprint- en endurancewedstrijden gehouden. De deelnemers legden tussen de plaatsen in Friesland drie keer een verbindingsetappe af van zo’n zestig kilometer. De Drenthe College zonneboot DynamiCo deed mee in de V-20 klasse en kon in de sprintwedstrijd een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur behalen. Bij een verbindingsetappe vaart de boot gemiddeld twintig kilometer per uur. De boot vaart op een accu, die zich oplaadt via de zonnepanelen op het dek van de boot. Docent Danny Mensing geeft aan dat snelheid niet het belangrijkste is tijdens de wedstrijd. Het maximale rendement uit de accu halen speelt een veel grotere rol. Dat betekent bij bewolkt weer zuinig zijn met energie en heel efficiënt varen.

Vierdejaars

Het team DynamiCo bestaat uit de volgende studenten: Remco Vos, Gert Harwig, Vincent Feringa, Roy Over en Corwin Boon. Zij zijn vierdejaars elektrotechniek. Er waren twee stuurmannen in de ploeg die elkaar afwisselden tijdens de lange etappes. Vanaf de wal werden zij door hun teamgenoten van informatie voorzien. Dit ging met een portofoon. Het computersysteem met verschillende data had een rechtstreekse verbinding tussen de boot en het team. De informatie die zo was af te lezen bepaalde de techniek, tactiek en daarmee de snelheid van het varen. Het Drenthe College doet al tien jaar mee aan wedstrijden van de Dutch Solar Challenge.

Auteur

Redactie