Nathalie Vroon: ‘Ik had in de jaren dertig moeten leven’

Emmen

Een droom wordt werkelijkheid voor Nathalie Vroon (32) uit Emmen. In de Hoofdstraat in Emmen opent donderdag 14 juli haar nieuwe winkel met vintage kleding uit de jaren dertig, veertig en vijftig.

Tekst en foto: Mayke Bos De nieuwe kledingzaak van Vroon draagt de naam Elizabeth Young en is gevestigd in de linkerkant van het oude pand van Basic Mode. Op dit moment is de enthousiaste onderneemster druk bezig met klussen en inrichten, maar ze voelt zich er al helemaal thuis. “Toen ik een jaar of veertien was liep ik door dit pand en droomde ik erover om hier op een dag mijn eigen winkel te hebben. Nu is een echte jukebox het enige dat hier nog ontbreekt, maar die gaat er komen en dan ben ik helemaal in mijn sas”, glundert ze.

Gelegenheid

Al vanaf jonge leeftijd heeft Vroon een fascinatie voor de jaren dertig, veertig en vijftig. “Ik hield ervan om met mijn opa oude foto’s te bekijken en naar oude muziek te luisteren. Mijn oma kon vreselijk goed dansen en had altijd van die wijde swingjurken aan. Wat een klasse, wat een stijl, wat een uitstraling. Ik had het gevoel dat ik compleet uit mijn tijd was. Ik had in die tijd moeten leven!” Zelf ziet ze er ook uit alsof ze zojuist uit een jaren vijftig film is gestapt. Niet speciaal voor de gelegenheid, maar iedere dag. Ze krijgt veel positieve reacties op de kleding die ze draagt. “Het leukste is als oudere mannen vriendelijk glimlachen met een blik vol herkenning.”

Kleding

Ingepakt met plastic staan de rekken met kleding alvast in de winkel. Stijlvolle kokerjurken en swingjurken uit de jaren dertig tot en met vijftig en een beetje jaren zestig. “Het zijn nieuwe reproducties, want de echte vintage is vaak niet van voldoende kwaliteit. Ook zie je tegenwoordig slechte pasvormen, waardoor mensen vaak gedwongen zijn tweedelige kleding te dragen. De pasvom van mijn kleding sluit beter aan en anders maak ik het ter plekke op maat achterin de winkel, waar ik mijn atelier heb”, zegt Vroon. Vroon streeft ernaar om iedere vrouw zich optimaal vrouw te laten voelen in haar kleding. “De kleding varieert van pin-up tot swing en rock-abilly, maar wel stijlvol en vrouwelijk. Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat vrouwen zich willen spiegelen aan de man. Je bent een vrouw, kleed je dan ook zo, want daar ligt je kracht.”

Auteur

Redactie