Alle muziekexamens behaald

Emmen

Het waren spannende weken voor de leerlingen van diverse muziekdocenten. Zij hebben de afgelopen periode namelijk het praktijkexamen muziek afgelegd.

De veelal jonge muzikanten waren al geslaagd voor het theorie-examen en nu waren ze aan de beurt om die theorie in de praktijk te laten horen. Er zijn twee soorten muziek examens: het HaFaBra examen (Harmonie, Fanfare, Brass bands) - bestemd voor leerlingen die bij een muziekvereniging spelen en het Graadsexamen voor instrumentalisten die niet zijn aangesloten bij een muziekvereniging. Er zijn vier diploma’s in diverse niveaus A tot en met D. Niveau D is het hoogste. Sommige leerlingen die het D-examen halen, maken zelfs de stap naar het Conservatorium. Voor leerlingen met een HaFaBra-diploma geldt dat ze kunnen doorstromen naar een orkest met een hoger niveau binnen de muziekvereniging. Diploma’s halen is voor deze doelgroep dus echt van belang.

Docenten

De muziekdocenten van onder meer de verenigingen, Muziekschool MM, De Drumstudio, Busscherdrums en zelfstandige muziekdocenten hebben hun leerlingen wekenlang voorbereid. In de examencommissies zaten naast de docenten ook gecommitteerden namenshet ICO Assen en De Kunstbeweging Emmen. “Het is altijd mooi om te zien dat muzikanten hun niveau willen ontwikkelen. Er waren deze keer kandidaten van negen tot veertig jaar oud. Dat maakt het programma heel afwisselend”, aldus Greetje Kuipers, één van de gecommitteerden. “Ze moesten toonladders uit hun hoofd spelen, ritmes laten horen en zelfs een stukje ‘a prima vista’ spelen. Dat betekent dat je muziek moet spelen dat je nog niet eerder hebt geoefend.” Daarnaast speelden de leerlingen oefeningen en muziekstukken waar ze intensief op geoefend hebben. Alle leerlingen zijn geslaagd en zijn blij met het diploma dat ze hebben behaald. De docenten en verenigingen zijn apetrots op hun toptalenten”, besluit Kuipers.

Auteur

Redactie