Cultureel Emmen wil oude dierentuin in

Emmen

Ruim twee weken geleden ging het nieuwe Emmer stadspark open, waarna het in korte tijd kon rekenen op een groot aantal bezoekers. Dé plek voor ondernemers, vindt Rineke Marwitz.

Tekst en foto: Vincent Trechsel Marwitz is directeur van De Kunstbeweging en leidt de werkgroep ODE. Je kan de leden van die groep zien als een soort cultuurbewakers van Emmen. De groep bestaat uit onder anderen Myrte van Dijk, de Grafiekfabriek, bierbrouwer De Veteraan en Poppodium Apollo en allemaal zien ze heil in een werkplek in de oude dierentuin. “Vorige week zijn we rondgeleid in het Biochron en het Afrikahuis”, vertelt Marwitz, die laat weten dat ook ‘haar’ Kunstbeweging van een plek in het park droomt. Idee is om de entree van het park als een soort cultureel kwartier te laten opbloeien. Ondernemers kunnen daar samenwerken en tegelijkertijd hun eigen professie uitvoeren. Alles wat straks in de oude zoo te vinden is, ademt cultuur. Een idee dat de gemeente Emmen al maanden bejubelt. Een kwestie van tijd, zou je zeggen, voordat de spreekwoordelijke schop de grond in kan. Toch blijkt niets minder waar en is het volgens Marwitz gek genoeg de gemeente die zichzelf hierin tegenspreekt. “Ik snap dat niet”, zegt ze. “Wat wij willen komt volgens mij exact overeen met wat de gemeente voor ogen heeft.”

Krampachtig

De gemeente laat nog niets los en zegt bovenal niets toe. In plaats van concreet iets met werkgroep ODE af te spreken, komt er op last van de gemeente in september een bedrijf dat ‘een concept met een draagvlak’ schrijft. “Waarom moet het allemaal zo krampachtig? We weten al tien jaar dat de dierentuin weggaat. Hier zitten nu vijftien ondernemers, die allemaal een bedrijfsplan hebben gepresenteerd aan de gemeente. Die kunnen zo beginnen”, uit Marwitz haar kritiek. “Dit nieuwe stadspark moet een bruisende plek worden waar alles uit kan ontstaan. Het is nu los zand. Wij van ODE zijn hét culturele kwartier waar de gemeente het over heeft. Wethouder Bouke Durk Wilms is voor, maar gaat niet over de invulling van het park. De horeca en de scholen hebben baat bij onze komst. Zie het als een economische impuls met een maatschappelijke waarde. Het moet zichtbaar zijn dat er van alles te doen is. Hoe langer we wachten, hoe meer het park verpaupert.”

Workshops

Concrete wens van Marwitz is dat in het oude dierenpark de kunstprojecten voor het voortgezet onderwijs kunnen plaatsvinden. Per keer een zevental verschillende workshops aanbieden aan jongeren verspreidt over het park. Maar ook voor de andere leden van ODE is een plek in het park een must. “The Bake Shop bijvoorbeeld zou er graag een plek willen hebben waar bandjes kunnen oefenen of optreden, Harmonie Euterpe wil een oefenruimte en wij willen vanuit het park de amateurkunst ondersteunen. Het stadspark kan en moet een bruisende ontmoetingsplek worden. Mijn handen jeuken om te beginnen.” Werkgroep ODE bestaat uit: Myrte van Dijk (Kumy), Manon Hidding en Gea Schippers (Grafiek Fabriek), kunstenares Edith Stoel, Iris Sijbom en Rob Hertsenberg (Poppodium Apollo), binnenhuisarchitect Erwin Post, Belinda Koffeman (Oosters centrum Drenthe), Marika Houkes (Maraque), Aafke Hof (Hofsmeden), Ingo Leth (Galerie bij Leth), Linda Dijkstra (Bee-dressed), Bierbrouwerij De Veteraan en Rineke Marwitz en Jan Hultink (De Kunstbeweging).

Auteur

Redactie