Paul Meijering stopt bij Emmenaar van het Jaar

Emmen

Het schilderij van Anita ten Cate is het laatste kunststuk dat Emmenaar Paul Meijering voor de verkiezing Academie Mercuur - Emmenaar van het Jaar heeft gemaakt. De schilder stopt ermee.

Tekst en foto: Vincent Trechsel Niet dat er trammelant is, maar door toenemende drukte voor de kunstenaar zelf kan hij niet ook nog het schilderij voor de winnaar van de verkiezing schilderen. “In zo’n schilderij gaat veel tijd zitten en die tijd heb ik gewoon niet meer”, verklaart Meijering.

Kunstwerken

Harrie Timmer van hoofdsponsor Academie Mercuur betreurt de beslissing van de Emmenaar, maar kijkt naar eigen zeggen terug op een mooie periode waarin Meijering en de mensen van de verkiezing ‘een hecht team zijn geworden’. “Het is mooi voor Paul dat hij het zo druk heeft, maar voor ons is het jammer. Hij heeft zulke mooie schilderijen gemaakt. Zijn kunstwerken gaven de verkiezing nog meer cachet.” Journalist Paul Abrahams is de verkiezing ooit gestart en haalde in 2010 Meijering bij de club. Niet veel later voegde Timmer zich daar ook bij en kreeg de verkiezing steeds meer vorm. Samen met de ZuidOosthoeker blikt Paul Meijering nog eens terug op de winnaars en de schilderijen die hij van hen heeft gemaakt. Voor Meijering begon het avontuur bij de Emmenaar van het Jaar met de winst in 2010 van ’t Hospice. Wat de schilder enorm bij blijft is dat de mensen daar zo hartelijk en enthousiast waren. “Voor mij was het voor het eerst om een schilderij te overhandigen aan een grote groep vrijwilligers. Heel aardige mensen. Dankzij hen kunnen sommigen van ons nog een prettige laatste dag leven in ’t Hospice. Een mooie winnaar.”

Leergierig

In 2011 won Stichting Leergeld. De stichting zet zich in voor kinderen die vanwege financiële redenen niet mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Meijering blikt terug: “Ik heb toen samen met voorzitter Tina Groenhoff een geschikte foto van leergierige kinderen die een kans verdienen uitgekozen als basis voor het schilderij. Het vervult haar met trots dat het op haar kantoor hangt. Dat doet mij goed.” Het jaar erna won Retropop, dat jaarlijks wordt georganiseerd door Zalavolbate. Dat is een groep vrienden die al zestien jaar met elkaar voetbalt in de zaal. Meijering moet lachen als hij over die groep mannen begint. “Ik bewaar hele mooie herinneringen aan de fotosessies met hen bij de Rietplas in Emmen. We hebben toen erg gelachen. Het mooiste was de overhandiging van het schilderij, toen die negen stoere mannen kippenvel op hun armen kregen. Daar spreekt veel waardering uit.” Bij de daaropvolgende editie verliep het allemaal even anders. Aleid Rensen was tot Emmenaar van het Jaar verkozen en liet op het podium haar tranen de vrije loop. Op de vraag wat Rensen het liefst geschilderd zag, zei ze geen schilderij te willen hebben. Na de nodige consternatie is er een geldbedrag geschonken aan de Voedselbank, dat dat jaar tweede werd.

Onthulling

Bij de één na laatste verkiezing was het het Sinterklaashuis dat er met de eervolle prijs vandoor ging. Een leuke winnaar, oordeelt Meijering. “Ik had altijd al een Sinterklaas willen schilderen, maar het kwam er steeds niet van. Volgens de ontvangers van het schilderij was het mij aardig gelukt. Wat wel jammer was, was dat de geposeerden niet bij de onthulling aanwezig konden zijn.” De winnaar van vorig jaar staat iedereen nog wel bij: hotelier Hans ten Cate. Voor het eerst kon er bij de verkiezing alleen nog op personen worden gestemd en niet meer op stichtingen of initiatieven. Ten Cate won en vroeg aan de schilder zijn overleden vrouw Anita te schilderen. Vorige maand werd dat schilderij overhandigd. “Door de trieste voorgeschiedenis kreeg deze overhandiging een enorme emotionele impact”, vertelt Meijering. “Er vloeiden vele tranen bij de moeder, de zus, en de drie kinderen van Anita. Ook Hans hield het niet droog. Ik vond dit zeer indrukwekkend.” De verkiezing Emmenaar van het Jaar zonder Paul Meijering: het is bijna niet voor te stellen. Hoe moet de verkiezing verder zonder de schilderijen van de Emmenaar? “We gaan niet verder, we beginnen weer opnieuw”, stelt hoofdsponsor Harrie Timmer enigszins poëtisch. “De verkiezing gaat gewoon door hoor, maar wel zonder de prachtige kunstwerken van Paul Meijering.”

Auteur

Redactie