‘Bag to school’ voor Congo

Emmen

Wie nog spullen heeft liggen op zolder waar niets meer mee wordt gedaan of waarvan de emotionele waarde toch niet zo groot is, die zou het Carmelcollege wel eens kunnen helpen.

Door Vincent Trechsel De school – gelegen in de Emmer wijk Angelslo – is bezig met het project Bag to school Africa, dat het Carmelcollege vorig jaar is gestart. De bedoeling is zoveel mogelijk spullen inzamelen voor de schoolkinderen in Congo – Centraal Afrika. Richard Zuiderveld (29), docent geschiedenis op de school, licht toe: “We hebben een grote zeecontainer tot onze beschikking, die volgende maand naar Kinshasa, de hoofdstad van Congo, wordt verscheept. Die willen we vol stoppen met spullen waar de schoolkinderen daar wat aan hebben. Je kunt denken aan rugtassen, pennen, computers of schoenen.”

Project

Zuiderveld houdt zich samen met zijn collega Christian Batakele, die in Congo is geboren en nu in Emmen Franse les geeft, bezig met dit project. De heren houden het overzicht en zorgen dat alles goed verloopt. Echter is het volgens Zuiderveld een achttal leerlingen dat zich pas echt inzet voor het project. “Zij hebben onze website gemaakt, gaan actief langs basisscholen om daar over het project te vertellen, houden onze social media bij en hebben de posters gemaakt.” Veel naar schoolgaande kinderen in Afrika moeten heel wat kilometers maken voordat ze hun school bereiken. Schoolboeken worden nu nog vaak onder de arm of op het hoofd gedragen, maar dat is dankzij Bag to school Africa verleden tijd. “Het is een klein gebaar, maar een erg makkelijke manier om te helpen”, legt de geschiedenisdocent uit. “Dat willen we de leerlingen ook laten zien. Dat onze leerlingen zich inzetten voor kinderen in Afrika is gewoon heel erg mooi.”

Congo

Op de website van de stichting, die het schoolproject inmiddels is, zijn inleverpunten en beeldmateriaal van vorig jaar te vinden. Net als toen gaat Christian Batakele dit jaar mee met de door een ouder van een leerling gesponsorde zeecontainer om in Congo de spullen uit te delen. “Ik hoop dat de mensen tien minuutjes vrij kunnen maken om te kijken wat ze kunnen missen. De mensen die geld willen doneren, moeten even naar onze website: www.bagtoschoolafrica.org. Onze wens is met het geld dat overblijft een nieuw schoolgebouw in Congo te bouwen, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek.”

Auteur

Redactie