Tinus Smit: 'Ik ging altijd heen en weer'

Coevorden

“We leerden elkaar op straat kennen. Zo ging dat vroeger...” Dit zijn woorden uit de mond van Tinus Smit (84). Hij is woensdag 15 juni zestig jaar getrouwd met zijn Margje (82).

Door Kristian Elders Het echtpaar woont met veel plezier in Het Bastion in Coevorden. Vlak voor hun woning mindert de trein vaart om te stoppen bij het station of trekt juist op richting Overijssel, maar dat stoort Tinus en Margje allerminst. Zij wonen immers alweer enige jaren aan het spoor en zijn er lang en breed aan gewend. Tinus komt oorspronkelijk uit Nieuwlande en Margje uit Dalerpeel. Na zes jaar verkering trouwde het stel in het gemeentehuis van de vroegere gemeente Dalen. Jarenlang woonden zij daarna in Dalerpeel. Eerst aan de Dorpsstraat en later aan de Steigerwijk. Tinus ging naar de basisschool in Nieuwlande en werkte later ongeveer vijf jaar op het land bij een boer. “Daarna ging ik in militaire dienst bij de geneeskundige troepen in Amersfoort. We lagen met twintig jongens in een kamer.” Na zijn diensttijd ging Tinus aan de slag in onder meer de wegenbouw. Hij werkte ruim twintig jaar voor een aannemer - GMB (Groep Midden Betuwe) - uit Opheusden. “Ver van huis, maar ik ging altijd heen en weer.”

Dorpshuis

Margje werkte in een ver verleden als thuishulp voor het gezin Zwiggelaar in Dalerpeel. Zij heeft twintig jaar lang - samen met de inzet van anderen - het dorpshuis schoongemaakt in Dalerpeel. Met hulp van onder meer Tinus beheerde zij ook enige tijd hetzelfde dorpshuis. Nog altijd doet zij samen met Tinus in Dalerpeel aan koersbal en ook wordt er vaak gefietst. Tinus kaart graag en doet aan biljarten in Het Bastion. “Ik heb nog een volkstuin in Dalerpeel en verbouw er groente”, vertelt Tinus. Voorheen deed het stel ook aan korfbal bij de vroegere vereniging Volharding in Dalerpeel. Margje was lid van de vrouwenvereniging in hetzelfde dorp en samen met Tinus werd er gezongen in een koor. Tinus en Margje kregen twee zoons - Jan en Wilko - en hebben een kleinzoon. Jan stierf in 1979 op 19-jarige leeftijd aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Terugdenken aan die zware tijd laat Tinus en Margje niet onberoerd. Een foto van Jan - hij ligt begraven in Dalerpeel - hangt aan de muur in hun huidige woning. “Hij was bijna klaar met zijn beroepsopleiding”, weet Tinus. “Ons verdriet slijt, maar vergeten doen wij dit nooit. Jan was ons vlees en bloed. Wilko is blij dat wij hier nu wonen bij hem in de buurt.”

Auteur

Redactie