Paul Barelds: ‘Hier doe je het voor’

Emmen

Voor Paul Barelds (48) uit Emmen was het zondag eindelijk zover. Zijn fototentoonstelling - die hij samen met de gemeentedichters heeft gerealiseerd - werd geopend in de Grote Kerk in Emmen.

Tekst: Vincent Trechsel Foto: Boudewijn Benting Het is even geleden dat de Grote Kerk zo goed gevuld was als afgelopen zondag. Klokslag twee uur opende Barelds zijn fototentoonstelling, die ‘Ode aan dierenpark Emmen’ heet. De kerk is gevuld met omlijste foto’s van dieren die in de oude Emmer zoo hebben geleefd. De tentoonstelling is tot en met 13 juli te bewonderen.

Speech

“Ik vind het top hoe alles werd geregeld. En dat er zoveel mensen zijn… fantastisch”, zegt de enthousiaste Emmenaar wanneer de opening achter de rug is. De openingsspeech van Barelds omschrijft hij zelf als kort en bondig, al duurde die nog wel een minuut of tien. “Peter Veen complimenteerde me al met mijn bondige speech. Zo kort was die nou ook weer niet, maar ik had niks voorbereid en ben daar gewoon niet zo goed in”, zegt hij lachend. Barelds heeft het over Sophie Bakker, een vijftienjarige dichter uit Emmen aan wie Barelds vorig schooljaar wiskunde heeft gegeven. Sophie heeft namelijk één van de gedichten gemaakt en kwam het voordragen. Het gaat over een jonge olifant wiens vader na pootproblemen is ingeslapen en hoe het leven nu zonder zijn paps verder moet. “Ze bracht het gedicht op een mooie manier en ik vond het leuk om haar in het zonnetje te zetten. Ze deed het geweldig, net als de anderen trouwens.” Met die ‘anderen’ bedoelt Barelds de negen gemeentedichters - Klaas van der Meulen, Bertus Beltman, Geja Casu, Cobi de Jonge, Eddie Zinnemers, Peter Veen, Berendy Gähler, Anna Hardonk en Joep van Ruiten - die hun gedicht ook voordroegen in de Grote Kerk. “Daar wordt het zoveel mooier van”, oordeelt de Emmenaar. “Zij kunnen overbrengen hoe ze hun gedicht hebben bedoeld. De gedichten komen veel meer tot leven. Ik heb het idee dat de mensen dat heel goed wisten te waarderen.”

Rensen

Dat Jan Schutrups - een kameraad van Barelds - speciaal voor zijn goede vriend uit Alphen aan den Rijn de opening bijwoonde vond de fotograaf al erg bijzonder, maar dat ook Jaap en Aleid Rensen de fototentoonstelling bezochten, had Barelds al helemaal niet verwacht. “Ik vond het heel bijzonder dat het echtpaar Rensen ook langskwam. Ik heb met ze gesproken en ze vonden het hartstikke leuk en haalden zelfs herinneringen op, dankzij de foto’s. Aleid Rensen zei dat ze een leuke middag heeft gehad. Mooier kun je het toch niet hebben? Hun bezoek was de kers op de taart.” Voor Barelds is zijn fototentoonstelling een wens die uitkomt en een begin van iets nieuws. Het geeft hem energie, zegt hij. “Dit is het summum voor elke fotograaf”, doelt hij op zijn foto’s in de kerk. “Hier doe je het voor…”

Auteur

Redactie