Henk Groothuis: 'Ik mis Curaçao niet'

Coevorden

Henk (89) en Betsie (86) Groothuis uit Coevorden beleven vandaag - dinsdag 14 juni - een heugelijke dag. Exact zestig jaar geleden stapten zij in het huwelijksbootje.

Door Kristian Elders De tennissport bracht het stel bij elkaar. “Betsie was lid van de tennisclub in Hengelo. Ik kwam er kijken samen met een vriend en van het een kwam het ander”, weet Henk te vertellen. “Ik ging later ook tennissen.” Het echtpaar had ongeveer zeven jaar verkering voor het huwelijk. Betsie werkte zeven jaar als secretaresse bij een bedrijf, dat zich richtte op onder meer elektrische apparaten. Henk - hij is geboren op Curaçao en zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Hengelo - verdiende eerst de kost in dienst van de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij. Later werkte hij jarenlang voor Shell. Voor het laatstgenoemde bedrijf werkte ook de vader van Henk en daarom zag hij het levenslicht op het Caraïbische eiland, waar Shell een raffinaderij bezat. “Ik woonde daar tot mijn 21e, maar bezocht tussendoor ook Nederland. Twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen we weer in Nederland te wonen. Het was heel bijzonder en prettig op het eiland. Eigenlijk was er alles mogelijk, maar ik mis Curaçao niet. Er is heel veel veranderd op dat eiland.”

Indonesië

Het echtpaar Groothuis woonde onder meer in Voorburg en ook in Indonesië, waar Henk ook al werkte voor Shell. Dat deed hij later ook in het oliedorp Schoonebeek. Tijdens zijn laatste werkzame jaren werd Henk overgeplaatst van Schoonebeek naar het hoofdkantoor van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) in Assen. Samen met Betsie woonde hij ondertussen al in Coevorden. Tijdens hun vrije tijd deden Henk en Betsie graag aan de golfsport. “Ik was in 1970 betrokken bij de oprichting van de Drentse golfclub De Gelpenberg in Aalden”, zegt Henk. Hij was er secretaris in het eerste bestuur en Betsie zette zich in voor de damescommissie van De Gelpenberg. “We golfen nog amper en hebben recent bedankt”, vult Betsie aan. “We hebben altijd samen aan sport gedaan. Veel gezelliger!” Henk en Betsie Groothuis hebben drie kinderen en vier kleinkinderen. Hun kinderen wonen in Enschede, Hoogeveen en vlak over de grens in het Duitse Emlichheim.

Auteur

Redactie