Huub Onland: 'Hier verdwijnt de tijd'

Meppen

Huub Onland en Stieneke Lucassen wonen in een duurzaam huis van onder meer leem en stro. Even buiten Meppen vlakbij het Geeserbos willen zij niet meer vertrekken uit de bijzondere woning.

Door Kristian Elders Onland (64) is een geboren Tukker en Lucassen (63) kwam ter wereld in Limburg. Bij toeval kwamen zij tien jaar geleden terecht aan de Mepperstraat, waar aanvankelijk de bestaande woning werd betrokken. Pal naast die woning bouwde Onland samen met zijn dorpsgenoot Dick Schinkel het nieuwe huis, dat beschikt over zonnepanelen. Op het erf staat een windmolen en het stro oogstte Onland zelf in het nabije Wezup. “Het leek ons mooi om van onder meer natuurlijke restproducten een huis te bouwen”, zeggen Onland en Lucassen. “De kwaliteit? Die is ontzettend goed. Leem heeft bijzondere eigenschappen en de luchtvochtigheid is hier binnen altijd rond de vijftig procent. Dat is ideaal voor een mens en vochtproblemen bestaan hier dan ook niet. Daarnaast is de isolatie prima voor elkaar.”

Tussen planken

Het stel woont sinds eind 2012 in de woning, die eigenlijk nog niet helemaal gereed is. Zo willen Onland en Lucassen nog aan de slag met vloerverwarming. “Wanneer? Dat zien we wel...” De warmte die opstijgt in de woning wordt op de eerste verdieping opgevangen met als doel om warm water te maken. “Ik wil hier alleen nog maar weg tussen planken”, verklapt Onland. “Dat is echt waar, want het is hier ideaal wonen voor ons.” Lucassen sluit zich aan bij de woorden van Onland. “Dit bevalt ons al vanaf het eerste moment.” Onland: “We voelen ons onafhankelijk en hebben niets te maken met energiemaatschappijen. Dit huis geeft ons een gevoel van vrijheid en vreugde.” Lucassen begint te glimlachen bij het uitspreken van die woorden. “Wij zijn twee heel tevreden mensen.” Onland: “Hier verdwijnt de tijd. Ik zat eens op de veranda, stond op, ging naar binnen en schrok. Het was drie uur later en ik zat alleen maar stil op de veranda. Ik was in feite tijdloos. Door de omstandigheden en de sfeer leven wij heel erg in het hier en nu. Niet in toekomst en ook niet in het verleden. Dat voelt goed.” Voor huiseigenaren die zich willen verdiepen in duurzaam wonen, worden woensdag 1 juni vanaf 19.30 uur - onder de noemer ‘bouwen met duurzame materialen’ - thematours gehouden. Meer informatie over inschrijving daarvoor staat op de website www.duurzamehuizenroute.nl. De genoemde tours worden later dit jaar ook gehouden op de zaterdagen 5 en 12 november. Meer informatie over de woning van Onland en Lucassen staat op de website www.strobouw.nl.

Auteur

Redactie