Creatief talent bij Kunstbende

Emmen

Maar liefst tweehonderd deelnemers stonden zaterdag ingeschreven bij de Kunstbende, dit jaar gehouden in het Atlas Theater. Daar mochten zij hun kunst en kunde tonen voor felbegeerde prijzen.

Door Vincent Trechsel Al 26 jaar wordt de Kunstbende georganiseerd en vindt doorgaans plaats in Assen. Deze keer was Emmen dus de locatie. Bibian Welbergen zette zich namens stichting de Kunstbeweging sterk in voor het culturele evenement in haar woonplaats. “En het was geweldig. Alles in het Atlas Theater en op het Raadhuisplein was super gelikt. De technische dienst heeft keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.” De Kunstbende is een wedstrijd waarbij kinderen tussen de 13 en 18 jaar oud een podium krijgen om te laten zien hoe goed ze zijn in de categorieën dans, dj, expo, fashion, film, muziek, taal of theater. In Emmen werden de voorrondes gehouden en werd er gestreden voor een plek in de finale, die in Utrecht wordt gehouden. Daar is elke provincie vertegenwoordigd en strijdt elk talentvol kind voor een optreden voor een groot publiek op een mainstage, zoals Mysteryland, Oerol of het Internationale Film Festival in Rotterdam.

Origineel

De Emmer wethouder Bouke Durk Wilms opende het evenement. Hij kreeg enkele vragen voorgelegd en straalde uit trots te zijn als een pauw. Op de vraag wat hij de mensen zou voorschotelen als hij mee zou mogen doen, bekende hij de mensen zijn kwaliteiten met de dwarsfluit te laten horen. “Helaas was ik bij de oprichting van de Kunstbende ouder dan achttien jaar. Ik heb nooit mee kunnen doen”, vertelde hij. Wie namens de gemeente Emmen wel in de prijzen kon vallen en ook daadwerkelijk met een gouden plak naar huis ging, was de vijftienjarige Esmee Spaan. Zij won het onderdeel fashion en liet haar een collectie zien met vijf modellen. “Een paar van die modellen hebben zich nog omgekleed, volgens mij had ze in totaal acht outfits”, vertelt Welbergen. “Dat meisje had outfits gemaakt die allemaal zo goed bij elkaar pasten. Het was origineel, creatief en het zag er van onder tot boven hartstikke goed uit. Een gebogen lp als hoofddeksel was erg leuk gevonden. De jury zei dat Esmee een landelijke winnaar kan worden, hoe gaaf is dat?”

Beeldende kunst

De vijftienjarige Frans Dreesens, ook uit de gemeente Emmen, was eveneens winnaar in zijn genre. De derdejaars vmbo-leerling van het Carmelcollege werd eerste in de categorie expo met zijn beeldende kunst. Als hij de finale weet te winnen, komt zijn werk in Blikopenerspot in het Stedelijk Museum in Amsterdam te hangen. Nog een gouden plak ging naar de achttienjarige Melanie Barelds uit Schoonebeek. Ze volgt lessen bij jeugdtheaterschool Loods 13 in Emmen. Geen wonder dat ze de categorie theater heeft gewonnen, al blijft het winnen van een voorronde bij de Kunstbende wel erg knap. Een andere prijzenvanger – uit de gemeente Coevorden – is Amber Rozema uit Oosterhesselen. “Zij doet al vanaf haar veertiende mee en valt elk jaar weer in de prijzen. Deze keer met het onderdeel taal. Ze droeg een mooi verhalend gedicht voor dat over de liefde voor een jongen ging. ‘Laten we vieren wat er niet tussen ons was’, bleek de strekking. Heel bijzonder.” Dit jaar – Ambers laatste jaar omdat ze achttien is geworden – won ze de derde plaats bij expo, de tweede plaats bij theater en eveneens de tweede plaats bij taal. Welbergen: “Het doel van de Kunstbende is niet beroemd worden, maar dit evenement moet juist stimulerend werken. De kinderen krijgen coaching, workshops en dus genoeg kansen voor hun eigen ontwikkeling.” Volgend jaar wordt de Kunstbende weer in het Atlas Theater in Emmen georganiseerd.

Auteur

Redactie