'Ik ben een Nederlander'

Emmen

Op het station in Emmen vond zondagochtend een demonstratie plaats onder de noemer ‘Geen kind aan de kant!’, waar demonstranten zich lieten horen voor een eerlijke Kinderpardonregeling.

Door Mayke Bos Onder de demonstranten bevonden zich vele kinderen die in de gezinslocatie in Emmen wonen; één van de zeven gezinslocaties in Nederland. Velen van hen wonen er al jaren, in afwachting van een verblijfsvergunning. Dat dit jaren in beslag neemt is volgens Dhjana, een woordvoerster van de organisatie, niet zo vreemd. “De Kinderpardonregeling zit zo krom in elkaar, dat je bijvoorbeeld een ‘verklaring van medewerking aan terugkeer’ moet tekenen om in aanmerking te komen voor het Kinderpardon. Door de strenge regels is dat slechts twee procent van de kinderen”, legt ze uit. “Ondertussen leven deze mensen iedere dag in angst om uitgezet te worden.”

Beschermen

De kinderen gaan hier al jaren naar school en spreken vloeiend Nederlands, in tegenstelling tot hun ouders. De zeventienjarige Mary wordt het halverwege even teveel, maar ze wil toch graag haar verhaal kwijt. “Ik ben hier zeven jaar geleden gekomen, op zoek naar veiligheid. Toch leven we in angst, omdat we nooit weten wanneer er gezinnen worden meegenomen en uitgezet. Ik ga hier naar school, ik heb Facebook en ik hou van uitslapen, net als mijn Nederlandse leeftijdsgenoten. Ik heb net examen gedaan en ik wil graag hbo-rechten studeren, om later kinderrechten te kunnen beschermen”, vertelt ze. Gezinsleden boven de achttien mogen echter niet werken en ook geen vrijwilligerswerk doen of een opleiding volgen in Nederland. De negenjarige Milena, geboren in Armenië, woont al zeven jaar in Nederland. Ze draagt een bord waarop staat: ‘Ik ben een Nederlander’, ‘Ik ga naar school’, ‘Ik heb vriendinnen’ en ‘Hier is geen oorlog’. Dhjana vertelt dat veel mensen niet weten dat Armenië in een grensconflict is verwikkeld met buurland Azerbeidzjan. Onlangs laaide dit conflict nog behoorlijk op, wat gepaard ging met veel geweld. “Het wordt hoog tijd dat dat bekend wordt. Deze onzekerheid sloopt kinderen en de langdurige angst om terug te keren naar hun land van herkomst is traumatiserend. We demonstreren om mensen te laten weten wat er gebeurt”, sluit ze af. De demonstranten begaven zich daarna met spandoeken richting het centrum van Emmen. De kinderen riepen leuzen als: ‘Hand in hand, geen kind aan de kant’, ‘Wij blijven hier’ en ‘Kinderpardon eerlijk’. De demonstraties vonden al eerder plaats in Gilze, Katwijk, Den Helder en Amersfoort. Vanuit Emmen vertrokken de demonstranten richting Zeist, waar de tournee werd afgesloten.

Auteur

Redactie