Theatergroep Veder verrast bewoners Aleida Kramer

Coevorden

De bewoners van het Coevorder zorgcentrum Aleida Kramer werden afgelopen week verrast met een voorstelling van theatergroep Veder uit Amsterdam. Tijdens de voorstelling werd de zogeheten veder methode toegepast. De voorstelling was een onderdeel van de eindopdracht van studenten verzorgende IG/medewerker maatschappelijke zorg van het Deltion College in Zwolle.

Bertina Douw, Marieke Wanders en Nathalie Vos zijn werkzaam binnen de Saxenburgh Groep en organiseerden samen met studiegenoten de voorstelling van de theatergroep. Men past de methode toe waarmee bewust het lange termijn geheugen van dementerende ouderen wordt aangesproken. Het ophalen van herinneringen speelt hierbij een belangrijke rol.

Genoten

“De voorstelling was geslaagd”, zegt Vos. “De bewoners van Aleida Kramer hebben naar ons idee genoten. De één genoot meer dan de ander, maar de lach op de gezichten van de bewoners maakte het dat ons doel behaald is. Muziek, aanraking en theater hadden de overhand in de voorstelling waarop de mensen goed reageerden en spontaan gingen zingen, dansen en weer een ander een traan liet om de herinnering die werd opgehaald. Wij als groep zijn erg blij met dit resultaat. Als klap op de vuurpijl kregen we een brief met daarin de toekenning van sponsoring van de Stichting RCOAK in Amsterdam. Deze stichting steunt ons project met maar liefst 400 euro.”

Workshop

Op woensdag 1 juni staat voor de medewerkers van Aleida Kramer overigens een workshop op de planning. Deze workshop biedt het personeel handvatten om in hun dagelijkse werkzaamheden anders of meer bewust te zijn van de beleving van de bewoners.

Auteur

Redactie